• ostoros
    #39
    Faszságot beszélsz.
    Ha szaros papucsokat gazdaságosan lehet szállítani 10 ezer kilométerről, akkor nehogy már magyarország akármely pontjáról ne lehessen gazdaságosan szállítani! Ez csak fillérbaszás, hogy de a fővárosba kell költöztetni minden munkahelyet, mert ... mert Miért is? 50 kilométerrel arrébbról már nem éri meg a készterméket vagy az alkatrészt szállítani? Dehogynem. Csak fillérbaszás van a cégeknél. Meg a szervezési képesség nulla.
    A falvakkal semmi probléma nincs. A mezőgazdaság persze modernizálódik, és azzal semmi baj. Csak a lakosságot lehetőségekhez juttatni helyben. Ott vannak a falvak jó helyen ahol vannak, csak állambácsinak kicsit noszogatnia kellene a cégeket, (meg saját magának is befektetni, nem pedig hagyni szétrohadni az úthálózatot) hogy hát ott a munkaerő, tessék befektetni. Persze ultraneoliberális világunkban ez csúnya dolognak tűnik, tudom, de ha nem tesszük meg, az egész ország gazdaságilag össze fog omlani pár évtizeden belül. Mert aki elköltözik vidékről, ugyan miért elégedne már meg Budapesttel? Mikor csak az osztrák határt elég ha átlépi?
    Ha a környező országok magyar lakossága nem költözne befelé évtizedek óta, már rég összeomlott volna ez a szarkupac demográfiailag, és munkaerő híján gazdaságilag is.

    Az urbanizáció jelensége nem teljesen azt jelenti amit te írsz. Az is urbanizáció, amikor a falvakbe termelő üzemek költöznek, bekötik a szélessávú internetet, csatornahálózat, gázhálózatot, vezetékes vizet stb.


    Persze játszhatjuk azt is, amit te mondasz, hogy a meglévő (alulfejlett) infrastruktúrát hagyjuk vidéken összeomlani, a településeket romba dőlni, A kulturális emlékeket hagyjuk eltűnni, az utakat elrohadni, az embereknek pedig felépítjük ugyanazt mégegyszer Pest megyében. Eldobható borotva után itt az ELDOBHATÓ TELEPÜLÉS, szennyezzük csak a környzetet, építsünk új otthont a vidékiaknek Pest megyében, csináljunk évente többtízmillió tonna építési törmeléket, feleslegesen, az kell a gazdaságnak hogy pörögjön.
    Ennél nagyobb környezetszennyezés NEM LÉTEZIK.
    Ennél nagyságrenddel kevesebb energiába, környezetszennyezésbe és pénzbe kerül ha megőrizzük a kistelepüléknek legalább a még menthető részét.

    Arról nem is beszélve, hogy az egyhelyre bezsúfolt emberek életminősége... hát nem emelkedik annyira, hogy mindezt az erőfeszítést indokolja. A jó magasra felhajtott ingatlan és albérlet árakat pedig mindenki megszívja, a befektetőket kivéve. Pedig lehet, hogy aki kevesebbet keres annak nem kellene egy lyukban tengődnie, mert megfizethetetlen a normális lakás.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.12.27. 19:15:06