• kvp
  #5
  A ket ugy tenyleg nem azonos. A Huawei-s tulaj lanyat azert fogtak el, mert a tulajdonaban levo ceg valami olyat kovetett el amit az USA nem tart megengedhetonek. Erre bar igaz, rendes, birosagon megallo bizonyitek nem nagyon van, raadasul azt is bizonyitani kellene, hogy egyaltalan tudott rola, mivel a ceget vadoljak. Ennyi erovel egy adott ceg osszes reszvenyeset le lehetne tartoztatni, a ceg egyik alkalmazottja torvenysertest kovet el.

  A ket ugynok esete, bar tenyleg megtorlas volt viszont megall jogilag. Az International Crisis Group egy NGO, ami jellemzoen katonai konfliktusokba avatkozik bele keretlenul, a gyanu szerint pedig okozza oket. https://en.wikipedia.org/wiki/International_Crisis_Group
  "Investor and philanthropist George Soros provided the organisation's seed funding[7][8] and continues to support it.[7] "
  Ha a majdant es a sziriai konfikus bekes megoldasanak megakadalyozasat beketeremtesnek lehet hivni, akkor a beke a celjuk. A kritikusok (es ahogy nezem a kinai allam) szerint pedig a nemzetkozi krizisek gazdasagi celu letrehozasaval foglalkoznak. (a nevuk alapjan egyebkent kb. tenyleg)
  Kinaban azert tartoztattak le oket, mert ket olyan ugynokrol van szo, akik nem tul fontosak, de ugyanakkor rajta vannak a kinai allam integritasara veszelyes kulfoldi ugynokok listajan. Ennek ellenere Kinanak Kanadaval jo a viszonya, ezert is van az, hogy nem valodi kanadai ugynokoket tartoztattak le, hanem kanadai allampolgarsagu, de nem kanadai NGO-nak dolgozokat. Ha rendezodik az USA viszonya Kinaval es az USA ujra teljes mertekben kinyitja a piacait Kina szamara, akkor varhato, hogy elengedik mindharom foglyot, ha addig nem itelik el a ket ICG-s ugynokot.

  ps: Csak engem zavar, hogy manapsag mar a legtobb titkosugynok nem egy nagyhatalom alkalmazasaban all, hanem nemzetkozi NGO-knak dolgoznak? Ugyanis ahova az ugynokok tartoznak, az a tenyleges iranyito hatalom. Legalabb Kina a hagyomanyos sztalini modon kozeliti meg a vilagpolitikat, de mar az oroszok sem igazan tenyezok az USA meg teljesen kiszorult az iranyito szerepbol. Ahogy en latom, kb. az uj vilagkormany harcol Kina es kis mertekben az oroszok es szovetsegeseik ellen, az USA meg (legalabbis is jelenleg) pedig csak nezi mi megy a feje folott.