• tsabes
    #2
    Hadd tisztázzak pár dolgot. A cikk írója nyilván azt se tudja mi van, azért fogalmazott úgy, hogy "újranyitja a dojoját". Mindenki aki látta a filmet tudja, hogy Kreese-é volt a dojo. Ebbe kár volt belekötnöd. És egyáltalán nem a mestere dojoját nyitja újra. A dojo ugyanis egy helyiség, ami azé aki bérli. Kreese bérelte 30 évvel ezelőtt, akkor az övé volt, igen. De aztán Johnny bérelte ki azt a helyiséget, tehát most az övé. És a Cobra Kai nevet is nyugodtan használhatja, nem szólt arról a fáma, hogy le lenne védve és ennyi idő után már amúgy is elévült volna. Gondolj bele, eltelt 30(!) év, kb a kutya se emlékszik már Kreese-re és a Cobra Kai-ra, Johhny-nak minden joga megvan hozzá, hogy ezen a néven ugyanott nyisson egy dojot. Ha itthon 30 évvel ezelőtt valakinek volt egy boltja "Pisti boltja" néven ami pár év után becsődölt és teljesen eltűnt, aztán 30 évvel később valaki történetesen ugyanazon a helyen nyit egy új boltot Pisti boltja néven mert őt is úgy hívják de sose hallott az előző Pisti boltjáról, akkor ő se az előző Pisti boltját nyitja újra. Persze, Johnny tudja, hogy már volt egy Cobra Kai de attól még az a saját dojoja, nem pedig "Kreese dojoját nyitja újra".
    Ami az "alap szitut" illeti, igen, az első rész végén Johnnyi valóban elismerte Daniel győzelmét, de attól a tüske még ott maradt benne az eltelt 30 évben is. Tulajdonképpen Danielhez vezeti vissza a sikertelenségét az életben, valahol belül őt hibáztatja a kudarcaiért miközben azt is tudja, hogy Kreese-től sem éppen olyan életviteli tanácsokat adott amivel talpon maradhat a való életben. Pont ez az egyik dolog amit zseniálisan írtak meg a sorozatban: Johnny felnőtt fejjel már látja, hogy Kreese hol rontotta el és ő nem úgy akarja vezetni a dojo-t, mégis újra és újra azon kapja magát, hogy ugyanazt csinálja mint a volt tanára. Próbál kitörni a múltból de egyben a rabja is.
    A Cobra Kai véleményem szerint (és hát nagyon sok más ember szerint is, úgy gondolom a 8,7-es értékelés imdb-n önmagáért beszél) egy borzasztó igényesen megírt sorozat, nem csináltak belőle egy ész nélküli, verekedésekkel teli akciósorozatot hanem elsősorban a drámán, a karaktereken van a hangsúly épp úgy, mint az eredeti filmekben, és kvázi mellesleg van némi akció is benne, de nem az akció része elsősorban ami miatt alig várja az ember a következő részt, hanem a cselekmény miatt.
    Nem tudom ezzel segítettem e kicsit megérteni a sorozatot, remélem igen. Persze ízlések és pofonok, nem kell, hogy egyetértsünk. :)