• t_robert
    #4
    Na ja dereng, mikor a balkáni háborúban sikerült a szerbeknek(amúgy egy magyar üteg parancsnok vezetésével sikerült kilöni egy áthangolt régi rakétával) lelőni egy F-117-est akkor rögtön vett a roncs mintákból az oroszok, kínaiak és akinek megérte a pénzt a lopakodó technika. Persze a 90-es évek második felében egy F-117-es már nem a legújabb technika volt és alig pár év múlva ki is vonták már a hadrendből.(akkoriban már egy 13-15 éves technológia volt) De a roncsból származó anyag minták jó kiindulásnak bizonyultak a lopakodó technika fejlesztéséhez. Így gyémánt árban vették az anyagmintákat a gép boritásából és festéséből) Igaz kellett hozzá 20 év mind az oroszoknak és a kínaiaknak mire saját termék lett belőle.
    Anyag technikailag nem lehet olyan boritást alkotni, ami egyforma hatékonysággal nyeli el mindn használt frekvencián a radar jelet.
    Ezért is volt az első öböl háború idején, hogy mikor támadásba indultak német bázisokról az ameriaki lopakodó bombázok a kuvaiti és iraki célpontok ellen itt repültek át magyarország felett részben. Mivel szigorúan tikos volt a támadás. Persze értesítették a magyar államot, hogy el fognak felettünk repülni, de a titokvédelem miatt csak a hadügy és a legfelső vezetés tudott róla. Lent a légvédelmi és felderítő századok nem tudtak róla előr. Így mikor észleték nagy magaságban mégis csak a lopakodó gépeket ment a telefonálás, hogy valami foltokat látnak magasan az ország felett bár nem tudják mi az. Akkor közölték velük fentről, hogy ne foglalkozzanak a foltokkal tegyenek úgy, mintha nem volna ott semmi és pofa be. Az, hogy mi láttuk a lopakodó gépeket is valamilyen szinten az okozta, hogy ócska 30 éve radarjaink is voltak. Azok a nagy böszme lepkehálós izék az 50-es-60-as évekből. Akkoriban a radarok alacsony frekvencián és nagyobb hullámhosszon sugároztak. Azt a frekvenciát viszont nem nyelte olyan hatékonyan a radar elnyelő festék, mert a korszerűbb nagyobb frekvencián működő radarokhoz volt fejlesztve a festék.
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.12.04. 12:19:08