• kvp
    #4
    Majd az ujabb chip verziokkal. Ezekbol nem lesz nagyobb, tehat aki 16GB-nal tobb ram-ot akar az vagy vesz egy regebbi x86-ost vagy megvarja az uj valtozatot (M1.x vagy M2). Nincs cserelheto memoria, amikor kiontik a cpu tokozasat, akkor mar eldolt mennyi ram lesz benne, mert ott van a proci mellett a tokban. Ha jol ertem csak 8 es 16 GB-os rammal szerelt procikat gyartanak, de mivel csak 1 vagy 2 ram szelet fer a proci melle a tokba, ezert nem is tudnak mast.

    https://www.apple.com/mac/m1/

    Van benne 4 nagy cpu, 4 kis cpu, 16 dsp es 8 gpu core (meg a kozos cache). Egy vagy ket memoria szelet mehet melle, tehat 8 vagy 16 GB a ram merete. Ezt hasznalja a gpu es minden mas is. Egyaltalan nincs a procin semmilyen kulso rendszerbusz, csak az usb-k, a hdmi (ha jol ertem thunderbolt-on at) es az ssd csatlas (lehet az is thunderbolt-os). Ez egy nagyon jo mobiltelefon proci.

    Az olcsobb valtozatokban lesz par letiltott mag, ezek a selejtesek, amikben 1-1 gpu vagy hasonlo mag nem mukodik. Azt letiltjak es eladjak olcsobb egysegkent. (a sony tv-kben egy idoben a selejtes ps3 procik voltak, osszesen 1-2 mukodo dsp-vel, szoval ez nem uj)

    ps: Meg a raspberry pi4 compute module-on is van egy pcie busz. Na itt nem lesz, mert minden benne van abban az egy chipben ami kellhet. Ha megsem, akkor nem nyert.