• bdzsana
  #2
  Azért ezt bővebben is kifejthetnéd. A google egy brutális nagy szolgáltatáshalmaz, és minden egyes szolgáltasás tolja a másik szolgáltatását a konkurencia elnyomása érdekében. Mozdulni nem tudsz már google nélkül. Az interneten már nem kikeresed a dolgokat, hanem azt mondjuk, hogy kiguglizod.
  Minden egyes szolgáltatása megosztja egymással az adatokat, így a gigantikus nagy adatmonopólium jön létre és ma az adat a legnagyobb hatalom. A fordító, a kereső és egy csomó szolgáltatás annál többet tanul minél többen használják. Egy sok adaton tanuló középszerű algoritmus jobban szerepelhet, mint egy kevés adaton tanult jóval fejlettebb például.
  A google viszont mint egy óriási polip, mindent bekebelez és mindent mindennel összeköt. A hatalmát arra használja, hogy mindenütt alapértelmezettek legyenek a szolgáltatásai, majd ezek a szolgáltatásokat a sok keresztbe összeköttéssel minél nélkülönözhetetlenebbé teszi.
  Persze nem csak a google hanem az a pár giga tech cég is így tesz.

  A "too big to fail" vagy a mostanában emlegetett "too complex to break up" állapotokról akkor még ne is beszéljünk milyen veszélyeket rejtenek.

  Szerencsére már az USA-ban és az EU-ban ráébredtek erre (+ázsiából már Japán is jelezte hogy szeretne tenni ez ellen valamit)