• TokraFan
    #18
    "Az embereket nem elhallgattatni kell az ilyen-olyan vélt vagy valós téves eszméik miatt, hanem társadalmilag nyilvánosan megvitatni, meghallgatni pro és kontra, beszélni róla, helytelen, beteg dolog esetén értelmes érveket felsorakoztatva leépíteni azt"

    Alapvetően egyet lehet ezzel érteni, de vannak kivételek. Amikor egy tevékenység, vagy valami/valaki másokra veszélyes, azt tiltani kell. Egy sorozatgyilkossal sem elbeszélgetni szoktak, mert nem mész vele semmire. Azt sem engedjük, hogy 250-el száguldozzon bárki az utcán mert szerinte az nem veszélyes! Az oltásellenessel, covid tagadóval, lapos föld hívővel sem jutsz semmire az érveléssel, mert vallásos áhitattal hisz a baromságaiban, hiába teszel elé akármilyen tényszerű bizonyítékot! Ennek szimplán a tudatlanság és a vallásos gondolkodásmód az oka, mert ezek az emberek eleve azt sem értik, mit jelent az a szó, hogy "tény"! Nem kell messzire menni, itt az SG-n is van jópár konteós, akik olyan tételeket képtelenek elfogadni, aminek az igazságtartalmához kétség sem férhet, és kb. általános iskolai tananyagok. Addig, amíg a hülyesége csak saját magára veszélyes, nincs is ezzel gond. Onnantól viszont, hogy a butaság másokra veszélyes, kényszert kell alkamazni. Amikor jogokról beszélsz, vedd figyelembe, hogy a veszélyeztetett embernek is vannak jogai, pl. az élethez való jog, ami picit erősebb, mint a szólásszadabsághoz való jog! Jelen esetben pedig mérlegelni kell. Van az egyik oldalon a covid tagadó, aki a felelőtlenségével nem csak magára, de másokra is veszélyes, akár meg is ölhet azzal, hogy nem hord maszkot! A másik oldalon van a kényszer, hogy vegye fel a maszkot, amiből neki az előzőekben említetthez mérhető hátránya nem származik. Úgy gondolom, egyértelmű a képlet.

    Itt is igaz a mondás: Az intelligens, okos emberekkel párbeszédet kell folytatni és kérni kell őket! A felelőtlen, ostoba, buta emberekkel szemben pedig jöhet a kényszer! Nem győzöm hangsúlyozni -mielőtt valaki beleköt-, hogy ezt is kizárólag olyan esetekben, amikor egy tevékenység, egy vélemény, egy magatartásforma másokra veszélyes lehet!

    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.10.21. 17:46:36