• asgh
    #15
    Mondok egy példát a Facebook tisztességtelen üzleti gyakorlatára:
    Felvásárolták az Oculust, a usereket és a Kickstarter supportereket azzal nyugtatgatták, hogy a facebook és az oculus két külön ökoszisztéma marad, nem lesz kötelező a facebook regisztráció.
    Majd nemrég bejelentették, hogy jah de mégis.
    Ha nem kötöd az oculus fiókodat facebookhoz, akkor 2023-ig működnek a megvásárolt cuccait, aztán kukázhatod őket.

    Mi ezzel a gond:

    1. Egyszerűen az Oculus felhasználók szemébe hazudtak.

    2. Rákényszerítik a felhasználókat, hogy olyan magánadatokat osszanak meg a céggel, amelyek semmilyen összefüggésben nincsenek a megvásárolt termékkel. A Facebook ugyanis nem csak azokhoz az adatokhoz fér hozzá, amelyek feltétlenül szükségesek a termék támogatáshoz és a biztonságos online fizetéshez, hanem minden egyéb személyes adathoz is.
    Ha egy TV gyártó előírná, hogy a termék használatához kötelező megadni a user néven és az emailen túl minden privát adatot, családi, baráti és üzleti kapcsolatokat, az üzeneteket elolvashatja és elemezheti, a privát fotókat korlátlan ideig tárolhatja és azt saját érdekében felhasználhatja és mindezen adatokat harmadik fél részére értékesítheti, akkor már másnap bezáratnák a TV forgalmazóját az adatvédelmi jogszabályok durva megsértéséért. A Facebook meg szabadon garázdálkodhat. Röhej.

    3. A Facebooknak bármikor lehetősége van felszólítás és indoklás nélkül törölni bárki regisztrációját.
    Azaz megveszed az Oculus hardvert, megveszed az online store-jukban a szoftvereket, ők meg egy mozdulattal törölhetik a hozzáférésedet és buktad az egészet, amiért fizettél.
    Ez persze más fizetős online szolgáltatással is előfordulhat, ha megszeged a felhasználói feltételeket, csakhogy a Facebook az összes létező platformján ugyanazt a szankciót alkalmazhatja.
    Mondjuk valaki BLM ellenes postot rak ki Facebookon, mire rászáll tízezer aktivista és letiltatják a fiókját. Nyilván, aki Facebookon politizál, az számoljon ezzel.
    Na de mi köze van a VR vásárlásinak a politikai aktivitásához?
    Mintha azért, hogy átmentél a piroson kikapcsolnák a lakásodban az áramot. Agyrém.

    Tehát ez az egész már marhára nem arról szól, hogy a politika ne szóljon bele a piaci folyamatokba, mert ez nem gazdasági kérdés, hanem az állampolgárok védelme az óriáscégek gátlástalan üzleti gyakorlataival szemben.
    És ha ennek az a módja, hogy a túl nagy gazdasági erővel bíró vállalatokat kitiltják, feldarabolják, átszervezik, stb. akkor azt is kell tenni, nem pedig jól hangzó politikai ideológiák fedezékéből okoskodni.

    Tegyük hozzá, hogy persze az egészből nem lesz semmi, mert az EU egy működésképtelen sóhivatal.
    A médiában durrognak a politikai petárdák, jó keményen odamondogatnak, majd szépen elmaszatolják az egész ügyet.

    Lásd roaming díjak esete:
    A roaming díjak eltörlésének az volt az eredeti célja, hogy egységes távközlési piac alakuljon ki az EU-ban.
    Erre mi történt? A telekomcégek lobbistái először éveken át lassították a döntéshozatalt, majd úgy szétcincálták a jogszabályt, hogy semmi sem maradt az eredeti elképzelésekből. Gyakorlatilag az EU visszavonulót fújt és hogy ne legyen politikai blama belőle, kialkudtak az EU polgároknak némi roaming mentességet, ha turistáskodni támadna kedvük. Az eredeti célból, hogy az EU távközlési piacán megszűnjön a széttöredezettség és fel tudja venni a versenyt az USA és a távolkeleti nagy piacokkal meg persze nem lett semmi.

    Úgyhogy az óriás IT cégek megnyugodhatnak, nem lesz itt semmiféle szabályozás, darabolás, kitiltás. Politikai lózungok puffogtatása lesz persze ezerrel, aláírnak valami általánosságoktól hemzsegő, senkit semmire sem kötelező etikai nyilatkozatot, hogy becs szóra tisztességesen bánnak majd az adatainkkal és az EU részéről az ügy letudva.