• defiant9
  #196
  "Akkor nem dugódíj, hanem légszennyezettségi/légszennyezési díj. "
  A dugódíj nyilván nem a hivatalos forma, csak a sajtó kapta fel/találta k. Behajtási díj a neve.

  "Én inkább úgy mondanám, hogy egyszerre volt útdíj csökkentés (éves matricáról) és útdíj növelés (hisz eddig ingyenes igen fontos utak is fizetősek lettek, mint M0 részei, autópálya bevezető szakaszok)"
  Azon az úton ahol nőt a díj ott csökkent a forgalom, ahol csökkent a díj ott pedig értelemszerűen nőtt. A gond azzal van hogy te ezzel a mozgással ellentétes eredményt hoztál ki. Ha nagyon akarod akkor össze lehet kapcsolni két útszakaszt ahol ellentétes irányú volt a változás, de ennek eredője lehet pozitív és negatív is.

  "Ennek ellenére ha visszatekintek elmúlt 5-10-20 évre, fixen ugyanannyi volt a parkolók foglaltsága (vadászni kell a helyre, 90-95% feletti foglaltság)."
  Ez azt jelenti hogy az árat(amit folyamatosan emelnek) azon szint körül tartják ahol maximális közeli a kihasználtság, ha jobban emelnék akkor azt látnád hogy kisebb mint<90%, ha kevésbé akkor meg >95% lenne

  "Az emberek (köpnek egyet a helyi góré illegálisan kiragasztott választási plakátjára), befizetik, majd elsétálnak."
  Téves. Ha így lenne akkor az autók száma(kereslet) emelkedése már elfogyasztotta volna azt a +10%-ot ami szerinted 10 éve is megvolt. Az hogy maradt a szabad helyek száma egyben azt is jelenti hogy több ember dönt úgy hogy nem parkol adott díjon, inkább más megoldást választ, vagy lerövidíti a parkolását.

  "Végeredmény: megduplázhatod a parkolódíjakat, az se hozna 5%-ot meghaladó extra üres parkoló kapacitást."
  Ez üres állítás. De sarkítsunk. Legyen 10 eFt 1 óra parkolás. Szerinted ugyanannyian állnának ott, vagy pangana az ürességtől a parkoló. Ugye hogy az utóbbi? Belátható hogy a közbülső árakhoz közbülső kihasználtsági érték tartozik? Igen. Rugalmas a parkolóhely ’jószág’ kereslete? Igen.

  "Végeredményben pedig több autós fizet, többet, és többen használják az autópályákat"
  Ez igaz, többet vásárolnak valamiből ami előtte drágább volt. Így működik az árrugalmasság, ezért fosztják le az emberek az akciós árút, és ezért panganak a drágább boltok. Ezen mechanizmussal ellentétes irányú a sznob termékek görbéje(de a parkoló nem ilyen), és van néhány olyan ami nagyon rugalmatlan, példa talán a só szokott lenni. A parkolóhely és az országút is relatíve rugalmas keresletű (ennek mértéke kiszámolható), mivel van helyettesítő terméke, de semmiképp nem sznob jellegű amire utaltál.

  "azaz a útdíj bevezetése növelte a forgalmukat"
  Továbbra is hibás. Útdíj előtte is volt, a díj csökkentése növelte a forgalmat.