• asgh
    #38
    Ha jól tudom 1000 db. Spaceship legyártását tervezik.
    Az egész "Marsra költözünk" ötlet amúgy szerintem inkább a sztori, amivel el tudják az egész űrkutatás projektet, a lényeg sokkal inkább az űrben vagy más bolygókon végzett kutatás, bányászat és ipari tevékenység lesz.
    Ha pl. csak az aszteroida bányászat költségeit le tudnák szorítani a rentábilis szintre, azzal gyakorlatilag végtelen erőforrásokhoz jutna az emberiség anélkül, hogy végleg széttúrnánk a Földet.
    A NASA talált olyan aszteroidát, ami nagyrészt platinából van és az értékét jelenlegi árfolyamon 700 quadrillió dollárra becsülik. Nyilván nem lenne értelme lehozni a Földre, mert azzal a platina ára zuhanna olyan alacsonyra, hogy az egész projet veszteségessé válna, viszont az eset jól példázza, hogy számtalan olyan ritka nyersanyag van aszteroidákban, amire nagy szüksége van az iparnak és a Földön csak nagyon költségesen és rendkívül környezetszennyezően lehet bányászni.
    Na most ha magát a szállítás költségeit le tudják szorítani elviselhető szintre - és a Starship projekt pont ezt célozza -, akkor olyan ipari forradalom indulhat az űrben, ami messze túlszárnyalja az 1900-as éveket. Márpedig a bányászat és az ipar űrbe telepítése első sorban a szállítási költségeken múlik.
    Gondolj bele, hogy ha 200 évvel ezelőtt azt javasoltad volna európai vállalatoknak, hogy rakják át a gyártást Kínába, akkor pofán röhögtek volna, hogy ilyen csillagászati szállítási költségek mellett mégis honnan jut ilyen hülyeség az eszedbe.
    De elég csak a jelenleg is futó Starlink projektre gondolni: 40 ezer kommunikációs műhold fellövése a SpaceX-en kívül bárki másnak jelenleg is olyan elképesztő összegekbe kerülne, hogy bele se kezdenének (akik belekezdtek, bele is buktak). Ehhez képest ma már 700 db-ot lőttek fel és ha a Starship üzembe áll, akkor hetente fognak 700-at.