• kvp
    #34
    "Mindamellett ha meglenne minden szükséges technológia kolonizálni és terraformálni, akkor többre mennénk vele, ha azt itt a Földön használnánk úgy, hogy helyretegyük az elrontott folyamatokat"

    Ha nem is helyre tenni, de mar most is abba az iranyba mennek a kutatasok, hogy hogyan biztosithato a foldi bioszfera tonkremenetele eseten a fennmaradas foldalatti kozossegek szamara. Persze ez csak a gazdagoknak lenne elerheto, szamunkra nem igazan. Ugyanez a technologia felhasznalhato a marsi eletfenntartashoz is es forditva. Minden amit a Holdra vagy a Marsra kifejlesztenek hasznalhato itt a Foldon is a bioszfera pusztulasa utan. (marpedig nem ugy nez ki, hogy a nagytokeseknek nagyon celjuk megorizni, mas meg nem nagyon tehet semmit)

    "hogy tudnánk ugyanezt egy másik bolygón, mérhetetlenül drága utánpótlással, szuperextra körülmények között elérni?"

    Ugyanugy ahogy a Foldon, csak oda nem tudnak egykonnyen utannuk menni a helyi burn-loot-murder aktivistak. Sot ha csak Musk-eknak lesz hozza technologiajuk, akkor mar az amerikai kormany sem eri utol oket. Jopar milliardosnak ez jo uzlet lenne. (persze ok megengedhetik, hogy oda-vissza utazzanak ha ugy tartja kedvuk)

    A fentiekhez mindenkeppen szukseg van egy berepulo pilotakbol allo elso csapatra, egy eloorsot epito katonasan szervezett gardara (lasd tengeri olajfuro csapatok), majd ezutan johetnek a benabb civil telepesek, mar csaladostul es vegul az egeszet fizeto nagytokes tulajdonsok. Ezzel elkerulheto lenne a kezdeti magas emberveszteseg nagyresze.