• kvp
  #29
  "Milyen acélból csinálják? Jelenleg a 301-esből és 304-esre terveznek áttérni. Ezek ausztenites acélok, nem mágnesezhetőek!"

  Az aramvezeto kepessege nem sokkal rosszabb mint a sima acelnak. Tehat mind elektrodinamikus, mint elektrosztatikus mezot kepes letrehozni, csak aram kell hozza. De ettol fuggetlenul a starship eseteben egyszeruen a nap es az utasok kozze terveztek a viztartalyokat. Az aranyekolas csak jellemzoen a nap felol lenyeges, a kozmikus hattersugarzas elenyeszo a nap aktivitasahoz kepest.

  A bolygon egyebkent egyertelmu, hogy be kell asni a bazist. A novenytermesztesnel is ertelmesebb a belteri technikat hasznalni, ez mar itt a Foldon is kezd terjedni, tisztaszobakban termesztenek novenyeket. Nem olcsobb, de bioszfera osszeomlas eseten is mukodik. Egyebkent anno a NASA fejleszette ki a technologiat es itthon foleg a belteri vadkender ultetvenyek hasznaljak.

  A tarsasaggal kapcsolatban pedig nem tudom lattatok-e mar a spacex csapatat bulizas kozben? Ertelmes esetben egy koloniara a kezdeti par mernok/berepulo pilotan kivul jellemzoen barati tarsasagokat, csaladokat erdemes kuldeni. Tehat egy olyan kozosseget, akik amugy is egyutt toltenek az idejuket es jol megvannak a fogyasztoi tarsadalom kiszolgalo resze nelkul. Ez tobbnyire ertelmisegi, tudos tarsasagot jelent, a nasa eseteben sokszor katonai hatterrel es tobb diplomaval/phd-vel. Na most ok pont nagyon jol meglennenek magukban, amig a Foldrol kapnak eleg ellatmanyt.

  Plusz extra info, hogy Musk mondta, hogy a jegy retur, mert ugyis uresen jonnek vissza a hajok. Tehat ha valaki nagyon nem birna, akkor barmikor otthagyhatja a baratait meg a csaladjat es visszajohet.

  Mindezek fenyeben jelen technologiai szinten kb. annyi embert tudnank evente atvinni a Marsra amennyi anno a ujvilagba hajozott. Es az elso evben kb. hasonlo, 50%-os tulelesi arannyal lehetne szamolni mint anno az alapito atyak kozott. Ha ezt sikerul felvinni 90% kore vagy e fole, akkor mar mai korulmenyek kozott is realis lenne megprobalni.