• Tetsuo
    #292
    "Összefoglalva abban hiszel amit egyszer valaki elmondott majd valaki leírt de nem úgy illetve továbbadott majdnem úgy és egyébként emberek szerkesztették és formázták..."
    Így is lehet fogalmazni. :-) Valójában minden ember "hisz", minden embernek van egy elmélte a világ működéséről. Ezeket a nézeteket nem lehet "bizonyítani" - egyiket sem. Illetve sok sok év mentén lehet, ahogy az ember ráeszmél a környezetéből szerzett információk összeállnak egy egész képpé a tradicionalizmusban, de az nem a profán természettudományos bizonyítás.
    Mert ilyen alapon az ember látja, hogy mindenki előbb-utóbb meghal maga körül, ebből következtet arra, hogy majd ő maga is meg fog halni, pedig ez egyáltalán nem egyértelmű.
    A szcientizmus is egy hit, egyszerűen a tekintélynek hiszünk, vagyis a sok okos tudós állításait nem ellenőrizzük le, hanem elhisszük nekik vagy másoknak, akik állításuk szerint leellenőrizték.
    Az érzékelt valóságot meg a becsapható, messze nem tökéletes érzékszerveinken keresztül tapasztaljuk, tehát semmiben nem lehetünk biztosak - minden léttel és valósággal kapcsolatos dolgot "elhiszünk", mert nem tehetünk mást.

    "Számomra ez teljes mértékben a nyájeffektusról szól. Minden vallás alapja a büntetés a szenvedés, ha nem tartod be a szabályokat."
    Ja, értem. Tehát azért nem igaz, mert minden vallás alapja ez; vagy azért nem lehet igaz, hiába minden vallás alapja, mert neked nem tetszik.

    "Teljesen egyértelmű hogy az ókori embereket akik mindentől féltek így az elmúlástól is..."
    Az ókoriak nagyobb tudással rendelkeztek mind a halált, mind az életet illetően.
    Érdekes "érv", miszerint aki fél a haláltól, kitalál magának még Poklot és egyebeket ahelyett, hogy békésen megsemmisül a személyiség a biológiai halállal. Ezzel szemben éppen a mai, modern ember az, aki nem mer szembenézni a következményekkel és emiatt letagadja azt. A mai ember retteg a haláltól és nem is tudja méltóan feldolgozni.