• slowtroll
    #291
    "Ilyen alapon mindent kihúzhatnál a fizikából "
    egyáltalán nem húzunk ki semmit a fizikából, sőt, éppen arról beszéltem, hogy ezeken a kereteken belül beszélünk fizikáról. ezen kívül pedig babonáról, hitről stb. a tudomány ezen kereteken kívül nem tud használható információval szolgálni, mert a tapasztalat az, amiről tudunk, és a tapasztalat jellegéből döntjük el, hogy abból mit tekintünk bizonyítéknak egy adott elméletre vonatkozóan, és mit nem.

    "Mi másból tudnánk?"
    pont ezen lovagolt Iradisus. (már ha értette, amit beidézett:D) matematikai értelemben vett, tisztán axiomatikus igazsághoz nem férhetsz hozzá a realitásban a realitásról.

    "csakhogy az információ nem tisztán 'elméleti' dolog hanem kötődik a fizikai világhoz"
    itt nem igazán értem, hogy mire gondolsz. nemcsak hogy minden információ, amit a fizikai világról tudsz és azzal közölsz, hanem még a külső világ nélkül a saját működésed is.
    a fejkiolvasásos analógiád csak azért sántít, mert más térben történik az egyes világállapotok kiértékelése. hogyha "ki" tudnánk lépni az univerzumból, hozzáférhetnénk az a priori szabály(ok)hoz is, és igen, látnánk, hogy milyen módon állt elő az adott világ, amiben most élünk. de közös "időről" nem beszélhetsz a két esetben. visszautalnék az oprendszer hibernálásos példára: ha készítesz egy programot, ami csak annyit csinál, hogy számolja, hány programciklust tett meg, "szubjektíve" semmit sem fog érzékelni abból, ha futás közben hibernálod a gépet, majd egy év múlva újraindítod. ugyanígy mivel két egymást követő állapot közti változás számára maga az idő múlása, teljesen értelmezhetetlen a "szemszögéből", hogy a két állapot mennyi "külső idő" alatt/milyen komplexitással állt elő. vagy gondolj arra, hogy ha pl. kiszámolnád, hogy egy adott kiindulóállapotból egy másodperc múlva milyen állapotba kerülne a rendszer, a rendszerben, amit kiszámoltál ezen a két állapotbeli változás jelenti az 1 másodpercet, bármennyi időbe is került neked itt, hogy az eredményre juss.

    "Már hogyne uralhatna, csak fizikai kalickába kell zárnia, és a kulcsot magánál tartania."
    nyilván itt arról az esetről beszélünk, amikor valami hasznát is akarod venni, és ezért valamilyen interakcióba lépsz vele, nem pedig olyan szinten elszigetelni magad tőle, hogy ne is tudj a létezéséről. :) szerintem mégha csak egyirányú kommunikáció is van (bentről kifelé), előbb-utóbb elhúz egy olyan mézesmadzagot a tulajdonosa előtt, ami arra készteti, hogy több jogot adjon neki. egyszerűen az alacsonyabb intelligenciának érdeke lesz szolgálni, mert a működésének a mellékterméke magasabb értéket fog képviselni, mint amit önerőből elérhet. (az optimista verzió, hogy hosszú távon is így marad:)