• Lapajka
    #13
    Na azért várjál ezekkel a kikötőkkel! Bár valóban van olyan, mely a tengerszint emelkedés miatt került víz alá, ez elég ritka, mivel az ókor óta, annyira drasztikus emelkedés nem történt, mondjuk úgy 3 ezer év alatt. Holott ugyebár a kora középkorban volt egy kis jégkorszak, ami azért bemozgatta a tengerszintet némileg. Nézzünk szembe azzal, hogy bár kellemes riogatni a klímaváltozással és rémüldözni tőle, de legtöbb ilyen hely, amiről írsz, földrengések ill partvonal változás (akár erózió, akár őrült építkezés) miatt került víz alá! Minimális az, ami vízszint emelkedés miatt.

    Pánik és hisztéria ide vagy oda, klímaváltozás nincs, mert a klíma jelentős része az az évészakok mozgása (ez egy kozmikus eredetű mechanika, a Föld imbolygása ill dőlésszöge miatt van) . Nem tudok olyan helyről, ahol tél helyett mondjuk tavasz lenne, vagy nyár helyett tél stb... vagy akár csak ilyen folyamat zajlana hogy átalakul egy évszak másikká. Minden évszak mindenütt a helyén van, csak esetleg melegebb vagy hidegebb lett némileg, de nem annyira, hogy már ne mondhassuk a télre hogy tél, a nyárra hogy nyár stb. Valódi éghajlat változás akkor lesz, ha megjelenik a dzsungelben a jeges tél és a hó, a jégmezők elolvadnak és erdők nőnek ott enyhe langy fuvallatok közt... a sivatag meg esős hely lesz (megint, mert már volt, mint ahogy amúgy Grönland jege alatt is találtak ősi trópusi növény nyomokat) stb... Globális felmelegedés vitathatatlanul van, de ezzel még a Föld éghajlati rendszere egyelőre hálisten nem változott meg. Tehát óvatosan a klímaváltozás kifejezéssel, mégha sokan buzgón és tévesen használják a médiumokban is, mert ez még "csak" felmelegedés, és globális átlaghőmérséklet évi kb egy tized fok, ahol tartunk... aggasztó, de nem vészes.

    Visszatérve a tengerszintekre. ha megnézzük sok helyen akár pont ott, ahol ókori kikötő van a víz alatt partközelben, ott láthatunk sok helyen partól induló nagy síkságokat, majd nagy hegyeket.. E eme kis alföldek tengerfeneket képeztek 5-10 ezer éve, a vízpart pedig a hegyek teteje ill fennsíkjai voltak. Persze sok helyen síkság nélkül van ilyen part, szépen látható pl a brit szigetvilág fennsík partvonala, sok helyen, ugyebár a tenger egy szakadék, valaha a víz fenn volt. Tehát láthatjuk is és tudjuk, hogy a vízszint lefelé és felfelé is változott az emberi jelenlét korszakában is többször is. Semmi köze ennek a felmelegedéshez, pláne a nem létező klíma változáshoz. A Föld mérséklet klímájú bolygó legalább 2 milliárd éve (a nagy jégkorszak idejét leszámítva, mert akkor jégbolygó voltunk ugyebár)...
    A vita nincs még mindig lezárva, akárhogy is álmodoznak és rémüldöznek botor tömegek (köztük sajnos tanult emberek is), nem tudjuk biztosra megmondani, hogy a zajló felmelegedést az emberi civilizáció okozza vagy sem. A megoldás szempontjából viszont mindegy, mert úgysem tudunk ellene tenni egyik esetben sem; a természet jóval nagyobb léptékű, mondhatni erősebb, mint az emberi tevékenység hatásai planetáris szinten, abba beavatkozni egyelőre hálisten (?) nem tudunk. De ha netán valóban a gázaink, páráink és füstjeink okozzák a felmelegedést (szerintem inkább csak katalizálják valójában), akkor sem tudunk mit csinálni effektíve rövidtávon (sem rövid-középtávon), hisz nyilvánvaló, ha most egy csettintésre leállna minden üvegházhatás fokozó kibocsátó, autó, gyár, ház, erőmű stb, akkor úgykb 10-15 év múlva állna meg (ill mutatna változást, lassulást) a folyamat... (bár sokak szerint természetes periodikus ciklusoknak megfelelően zajlik a felmelegedés és az ellen semmit sem lehet tenni)