• Kryon
    #10
    "Egy amerikai cég miért lenne kénytelen egy ázsiai vagy európai népcsoport érdekeivel foglalkozni? "

    Jelenleg az amerikaival sem kénytelenek foglalkozni, ezért nem is foglalkoznak, helyette az államra mutogatnak, hogy annak a dolga, nem az övék. Az meg nem végzi el a feladatát megfelelően, mert a vezetőinek is csak addig számít a nép, amíg megválasztják őket. Állam nélkül, vagy ha ők vezetik az államot, akkor kénytelenek lennének ezek a cégek legalább azon népcsoportok érdekeivel foglalkozni, amelyeknél komoly érdekeltségeik vannak. Ahol nincsenek létfontosságú érdekeltségeik, piacuk, azokkal persze nem fognak foglalkozni, de most nem is az egész világról van szó, csak azon országokról, ahol egy ilyen hatalomváltásra a közeli jövőben reális esély van. Vagyis elsősorban Észak-Amerikáról és Nyugat-Európáról beszélünk. Például Kínában, Oroszországban, Indonéziában stb. az ottani politikai berendezkedés miatt erre mostanában nem látszik reális esély. Ez szerintem kifejezetten a nyugati demokráciák politikai válságának lehet a végállomása, amikor egy ponton a lakosságnak és a cégeknek is elegük lesz (vagy utóbbiak egyszerűen csak el akarják kerülni a káoszt, amihez egy spontán társadalmi felkelés vezethet), így összefognak egymással a politika ellen. Szerintem ez akár néhány éven belül bekövetkezhet. Eleve erre tartottunk, de a járvány és a nyomában járó válság nagy lökést adhat neki.

    "Dehogy van meg, menekülnek bármilyen probléma elől."

    Persze, hogy menekülnek, mert ahogy mindenki más, így ők is kényelmesen mutogathatnak az államra. Miközben ezek a cégek ott ülnek a legnagyobb, naprakész adatbázisokon, a legkifinomultabb algoritmusokon, a legnagyobb K+F kapacitáson és pénzhegyeken. Ezért szerintem eddig csak a szándék hiányzott részükről, hogy ezek felhasználásával a politika és az állam helyére lépjenek, de az utóbbi években a Szilícium-völgyben egyre sokasodnak az olyan nyilatkozatok és kezdeményezések, melyek azt jelzik, hogy ez a szándék kezd megjönni. Erről szól a cikk is.

    "Nagy hiba a politikára úgy gondolni, mint ami a parlamentekben van. A házad előtt lévő aszfalt minőségétől kezdve a gyereked iskolai oktatásán át az háziorvosod felszereléséig mindent érint"

    Pontosan, és ezen a téren a politika egyre rosszabbul teljesít, amit azzal próbál elfedni, hogy álproblémákat kreál, hogy azokra terelődjön a figyelem, így a jónép utak, oktatás és orvos helyett kap BLM mozgalmat, Trumpizmust, vagy épp Sorosmigráncsozást. Ennek fényében pedig, mint egyszerű polgár, akinek mára elege lett azt mondom, hogy ha ezeket a feladatokat a politika láthatóan szánalmas teljesítményénél egy amerikai (vagy bármilyen) IT-cég jobb minőségben képes ellátni, akkor az IT-cég mellé állok a politikával szemben.
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2020.07.21. 16:14:38