• Sequoyah
    #10
    En is elso helyre tettem azt hogy a tudas alapveto emberi igeny penzugyi haszon nelkul is, szoval nincs vita...

    A mondatod masodik fele sem all ellentetben azzal amit irtam. Lehet a 99% nem jar kozvetlen haszonnal, de az az icipici maradek viszont alapvetoen forradalmasitotta a gazdasagot es emberi eletet. Lehet hogy nem belathato idon belul, hanem 150 evvel kesobb. Es csak utolag tudjuk hogy melyik 1% volt ez...

    Pelda: A mai fizikai es csillagaszati kutatasok igen jelentos resze arra iranyul, hogy a sotet anyag, es sotet energia eredetet megertsuk., szoros kapcsolatban a gravitacio megertesevel.
    Nem 0 eselye van annak, hogy a fenti rejtelyek megoldasaval lesz modszerunk arra, hogy a gravitaciot akar kozvetlenul is manipulalhassuk, nem csak sci-fi szinten. Egy ilyennek a gazdasag 100%-ara hatassal lenne, csak ugy mint az elektromossag felfedezese evszazadokkal ezelott.

    Vagy peldaul az alkimia egy marha nagy melleloves volt, es rengeteg penzt es energiat beleoltek a kozepkorban. Es annak ellenere hogy alapvetoen hibasan alltak hozza, megis egy csomo hasznos kovetkezmenye volt, peldaul uj otvozetek, festekek es egyebb anyagok formajaban.

    Szoval van egy kozmegegyezes arrol, hogy egyenkent lehetetlen megvizsgalni minden egyes kutatast, es elore megmondani melyik mennyi hasznot hoz, szoval mindent tamogatunk amire van igeny,es aztan a multbeli tapasztalatok alapjan szamitunk arra, hogy a kutatasok osszesitett haszna boven tobb lesz mint az osszes koltseg.