• defiant9
    #61
    "Nem kötelezhetnek. Ezt felejtsd is el. Nem opció, hogy a human-t kitiltják az utakról."
    Már most is van egy csomó féle behajtási tilalom tábla. Van ahova pl. taxi, bkv bemehet, de más nem. Ugyanilyen lesz majd egyszer az hogy csak autamata opcióval haladni képes jármű hjthat be.

    "30 éve foglalkozom informatikával. Nem láttam még hibátlan szoftvert."
    És hibátlan embert láttál?

    "Itt pedig egy olyan bonyolultságú MI-t kell építeni amire eddig nem volt példa."
    Akkor majd lesz. Az informatika területén gyakorlatilag minden évben elmondhatjuk hogy tovább emelkedett a komplexitása, olyan szintre ami korábban nem volt.

    "Alábecsülöd az emberek képességeit."
    Én nem becsülgetek, a tényeket közlöm. Folyamatosan vétlen áldozatok sznvednek el baleseteket.

    "akkor magad is láthatod, hogy egyszerűen irrealitás"
    Nem látom hogy az lenne. Miért lenne? Már most is olyan komplex helyzeteket old meg az önvezető aminél pl. a faluból a városi forgalomba került human sofőr csak pislogna. Nézz bele esetleg pár videóba és gondoljozz el rajta hogy mi az irreális abban amit látsz?
    Driving autonomously

    "legtöbb helyen nem is lesz gazdaságos"
    A legtöbb hely nem tudom mit takar, de valóban vélhetően sok évtized mire mondjuk az autópark 90%-ában lesz ilyen feature.
    Azonban egy elérhetőségi/elterjedtségi szint után kitilthatóak a nem önvezetők a belvárosból, ez pedig komoly motivációs tényező lesz a terjedésükre. Ahogy már mondtam az elektromos autó akksi sokkal drágább mint az önvezető szenzorok, de az is lóg a levegőben hogy a belső égésűeket kitiltják idővel. Az pedig hogy nyomod veszettül a gázt, majd a piros lámpánál ráfékezel nem más mint felesleges szennyező anyag kibocsájtás, ami rontja a levegő minőséget, megrövidíti mások életét, ezt tudja ez emberi sofőr vezetéstechnikája, az önvezető pedig mentes lenne ettől.

    "A felügyelet nélküli önvezetés még évtizedekig nem fog eljönni."
    Technikailag már el is jött. A waymo one, safety driver nélkül furikázik egy adott területen utasokkal. Ez persze még nem kereskedelmi termék, de a fejlesztők akiknek nálunk sokkal nagyobb rálátásuk van mégsem lőtték le projektet hogy ez egy irreális dolog. Vajon miért égetik a pénzt olyanra ami irreális lenne. Vajon ők tévednek a sok információ birtokában vagy te aki csak úgy gondol valamit és még soha nem látott önvezető szoftvert működni?