• dyra
    Ha csak magamat nézném akkor vagy Mikrotik vagy PFsense (nagyobb cégeknél Cisco) esetleg ezek ötvözése ahol többszintes a dolog. Ellenben sokszor hívnak haverjaim és ügyfelek, hogy nem igazi a net. Én ezeket a megfelelő eszközökkel kimérem és tesztelem (kb fél millát költöttem hálózati teszterekre de nagyobb melónál kibérlem az egészen profi eszközöket is, sokszor a hálózati kábel rossz pl rengeteg rezezet kinai UTP kábelt látok 10mbit már jónak számít 40 - 50 méteren ezeknél -utálnak is mikor újrahúzatom vagy újrahúzom a rossz szakaszokat-). Ha nem kell nem verem az ügyfelet extra kiadásokba. Az ASUS VPN megoldásáról sincs túl jó véleményem de ha neked jó akkor ez nem releváns.

Rengeteg hálózati anomália vezethető vissza a routerre. A legtöbb a laikusoknak rejtve marad mert egyszerűen nincs meg a szaktudásuk a hiba detektálásához. Szaladtam bele bugos Router OS kiadásba is és látttam teljesen félrekonfigurált Open WRT-re épűlt rendszert is.

Routert rengeteg helyen használnak én pedig részben ebből élek (nem csak nethez). Az Ubiquti Edge routerei nagyon is jók, ellenben az UNEFI termékcsalád ami szoftver vezérelt már meglepő hibákat produkál, kisebb szállodákban építettem ilyen rendszereket ezért is van nálam ilyen sok rossz. Amit lehet javítok de az biztos, hogy az UNEFI termékcsaládot már nem valami lelkesen frissítem.

A TP-Linknek is van jó routere de azok általában nem az 5 - 10 ezer forintos kategória. De ebben nincs ujdonság a Mikrotik belépős cuccai is már egy kisebb otthoni hálózatban hardveresen elvéreznek egyszerűen kicsi a proci és nincs benne elég kakaó. Ami általában első körben szoftveres hibákban jelentkezik illetve hálózati anomáliákban.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2020.07.09. 06:57:26