• Sequoyah
    #6
    Ez nem par hetes, hanem tobb eves hir. Es akkor sem volt drasztikusan rossz a minoseguk, csak illesztesi hezagokrol, festekhibakrol volt szo, es par approsagrol (pl mechanikai hiba a kilinccsel stb )ami kezdo cegeknel elofordul, aztan megtanuljak.
    Es azota mar rengeteget javult, foleg miota az automatizalt Model 3 gyartasa felfutott.
    Van vagy 4-5 Tesla tulaj a tagabb ismerosi koromben, (es meg vagy 10+ az o koreikben ahonnan halok vissza elmenyeket), es elegedettek mind.

    Mint irtam a Tesla mint ceg nagyon jol van, es nem osszekeverendo a ceg penzugyi allapota a reszvenyarfolyammal. A reszvenyarfolyam az egekig emelkedhet, aztan osszeomolhat ugy, hogy a ceget magat ez abszolut nem erinti, az folyamatosan es stabilan novekszik. Es a Tesla jelenleg stabilan novekszik, es most mar PROFITOT is termel.

    A dotcom lufi az egyreszt vagy 10x akkora volt a Tesla (inflaciot beleszamitva pedig meg sokkal tobb), masreszt ott olyan cegekrol volt szo, amikr egyreszt nem termeltek profitot, masreszt fogalma sem volt senkinek hogy hogyan is termelhetnenek a profitot a jovoben. A Teslanal nyilvanvalo hogy hol lehet profitot termelni (autot adnak el penzert), masreszt mar termelnek is profitot, ami a kezdeti oriasi befektetesek kifutasaval meg tobb is lesz.
    A Tesla jovoje attol fugg hogy a tobbi autogyarto a sok-sok igergetes utan ossze tud-e vegre hozni egy olyan autot ami versenykepes, vagy nem. Ha igen, akkor se bukik a Tesla, de csak egy nagy gyarto lesz a sok kozul, es a verseny a profitmargint csokkenti. Ha nem kapjak ossze magukat a tobbiek (es egyelore nem nagyon tartanak meg mindig sehol), akkor indokoltta valik a mai arfolyam is (bar ennel tobb akkor se).


    De tovabbi ar-novekedesre is van azert lehetoseg. Bar ez erosen spekulativ, de van 0nal nagyobb eselyuk letarolni a piacot, ha eloallnak a teljesen onvezeto elektromos autoval ami lecsereli az Ubert, taxikat, es a napi munkabajaras eszkozet olyan embereknel akik amugy nem szeretnek vezetni. De ez mar egy kozlekedesi forradalom lenne, amire fogadni ugyan lehet, a forradalmak sosem elore tervezhetoek es megjosolhatoak...