• kvp
    #9
    A facebook vezetese es reszvenyesei nagyon is jol latjak, hogy ha nekiallnak meg jobban cenzurazni, akkor visszajonnek a hirdetok, de a nyakukra maszik a kormanyzat, mert elvesztik a torvenyi vedelmuket (ami mar amugy is nagyon fenyeget). Na most utobbi esetben lesz ujra hirdetesi penz, de az elso a cenzuran atjuto maganember altal kuldott hozzaszolas utan megbirsagoljak oket. Aztan megegyszer es igy tovabb, amig csodbe nem mennek. Ez ellen csak teljes elozetes moderacioval lehetne vedekezni, de az egyreszt tobbe kerulne, mint amennyi beveteluk van, masreszt olyan mertekben lelassitana az informacio megosztast, hogy az emberek atmennenek barhova mashova, ahol nem kell napokat varni egy megosztas elkuldese es a megjelenese kozott.

    Ha ez ennyire ismert, akkor a hirdetok miert csinaljak? Onvedelembol, mivel igy nem bantjak oket a tuntetok es a hirdetesi penzuk is megmarad. Az, hogy ha teljesitik a keresuket, akkor utanna mi lesz a facebook-kal oket nem zavarja, majd atmennek arra a platformra ami helyette lesz.

    Hosszutavon ket lehetoseg van. Vagy teljesiti a facebook a kereseket es csodbemegy (ezt a befektetok sem akarjak) vagy akkora anyagi kar keletkezik a hirdeto cegeknel, hogy feladjak es bevallaljak inkabb a tuntetok zaklatasat.

    Harmadik lehetoseg, hogy lecseng a valasztas es az eredmeny fuggvenyeben vagy Trump nyer es visszaall minden oda ahol korabban volt vagy nem nyer es onnantol bevezetnek egy sokkal erosebb cenzurat, kozelezoen amit a facebook mar allami utasitasra fog teljesiteni. Ez egeszen addig mehet, amig a lakossag turi. Ha eleg ideig turi, akkor megszuntethetik a kozismerten rasszista amerikai alkotmanyt is. (erdekes lesz, hogy a rabszolgatarto Washinton helyett mi lesz a fovaros es Washington allam uj neve) Ez utobbi esetben egyebkent viszonylag gyors gazdasagi osszeomlas varhato es vegre senki nem allna Kina utjaba, hogy a vilag uj vezetoje legyen.

    ps: Egyebkent az a furcsa, hogy nem igazan latni ki finanszirozza a sajat bevallasuk szerint is kinai maoista elveket vallo fekete vezetoket es az antifa kommunistait. Nem valoszinu, hogy barmilyen nagytokes onkent penzt adna nekik, tehat keresni kellene egy olyan mai napig kommunista hatteru allamok, akik az utobbi idoben katonai vagy kereskedelmi vitaba keveredtek az USA-val vagy leginkabb Trumppal. Oroszorszag kiesik, mert ok az utobbi idoben inkabb szelsojobb nezeteket vallanak es igazabol penzuk sincs, meg az amerikai egyetemeken sem tanul annyi orosz vendeg diak. Nem igazan tudom ki johetne meg szoba...