• wkm
    #3
    A versenyhatóságnak a feladata a verseny biztosítása, mert versenyen keresztül lehet biztosítani az alacsony árakat és a fejlődést. Ha ez nem valósul meg, vagy a verseny korlátozódik, akkor társadalmi érdek ennek a felszámolása. Számtalan módon tud a korlátozó hatás megvalósulni, ezért általános szabályokat nem lehet erre hozni. Ezért kell egy hatóság, ami a nagyokat a verseny szempontból vizsgálja.

    A monopol, vagy verseny korlátozó helyzetekre a legegyszerűbb válasz a cég tevékenységének betiltása, vagy vállalat kényszer feldarabolása. Ehhez képest az unió nagyon enyhe eszközöket használ. Még egy multi sem ment csődbe az unió birsága miatt.
    Nyilván a versenyhatóság fejőgépnek tűnik a sorozatos bírságaival, de ilyen nagy bevételekkel rendelkező multinak tisztában kell lennie a maga pozíciójával, és törekednie kell arra, hogy a magatartásában ne lehessen kivetnivalót találni. Megvannak erre az erőforrásai. Addig meg úgy sem változtatnak a gyakorlatukon, amíg nem fáj valamilyen módon. A szankciók közül pedig a pénzbírság a legenyhébb büntetés.
    Az uniós intézmények közül még talán pont a versenyhatóság az egyetlen, aminek kb elfogadható az eljárása, a többivel ellenben. Ez valószínüleg azért is van, mert ez a terület mérsékeltebben van átpolitizálva.