• TokraFan
    #13
    Elvileg az USA-ban is van trösztellenes törvény, tehát a verseny ilyentén állami szabályozása ott sem ismeretlen. Egyes fúziókhoz a hivatalnak kell áldását adnia, itt sok esetben van aktív szerepük, mert nagyobb cégek fúzióit követően gyakrabban jön létre olyan erőfölénnyel rendelkező vállalat, ami már veszélyes a piacra. Azonban a feldarabolásig -amire szintén lehetőségük van-, csak nagyon ritkán jutnak el, igazán nagy cégek esetén pedig akkora a lobbi tevékenység, hogy nem sok esetben tudják ezt átnyomni (lásd. pl. Microsoft, vagy manapság pl. az Amazon).

    A lényeg az, hogy abban igaza van a cikkírónak, hogy az EU-s beavatakozások így is a legkevésbé erősek, még az USA-hoz viszonyítva is!

    M2
    Nekem az a bajomm, hogy az a "high tech versenyző" azért húzhatott el ilyen nagyon, mert a többi töketlen volt! Az internet megjelenésével az EU-s cégeknek az elején még pont akkora lehetősége lett volna meghatározó IT multikat kitermelni, mint az USA-nak! De szokás szerint eszméletlen lassan reagáltak. Amikor az uSA-ban már több vállalat kínált pl. online fizetési lehetőséget a 90-es évek közepén (CCbill, Ibill, stb), akkor az EU-ban még senki! Évekkel később jelentek meg az első fecskék (pl. Verotel), de már nem tudtak labdába rúgni. Az nem a high tech versenyző hibája, hogy a többi béna.
    Emlékezzünk: az Amazont pl. 1994-ben alapították! Ez az USA sikerének titka...nagyon gyorsan reagálnak mindenre!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.06.23. 13:22:24