• duke
    #29
    "Ha lett volna akkora fantázia és eddig a villanyban, mint ahogy még most is azér necces a dolog, akkor az elmúlt 120 évben már kezdtek volna valamit vele," "mert ugye korábban nem volt a fosszilisnek alternatívája, és igazából most sincs."

    Az a bosszanto, hogy nem sokon mult, hogy legyen alternativaja. Az 1900-as evek elejen, egy mernok Frank Shuman, mar 50 ezer negyzetkilometeres naperomuvet tervezett a sivatagba kb az akkori vilag teljes energia ellatasara. Az egeszet az elso vilaghaboru kitorese es ennek kovetkezteben az olajipar gyors felfutasa akadalyozta meg. Ha akkor a vilag a napenergiara all ra, akkor az meginditotta volna az elektromos autok es az akkumlatorok gyors fejlodeset, sacc per kb 1930-ra elkeszult volna a megfelelo akku az elektromos autok szamara. Es ha az elmult 100 evben az olajipar helyett az akkumlator technologia fejlodott volna akkor az elektromos repules mar 40-50 evvel ezelott megoldodott volna, es most kb az akkumlatoros urhajokkal kiserleteznenk.


    https://www.thenational.ae/business/technology/the-promise-of-solar-power-made-a-century-ago-1.389398

    Backed by UK investors and interest from the British and German governments, Shuman had a grand plan: to build a series of giant solar plants in the Sahara to challenge the supremacy of King Coal. "You would only need 20,250 square miles [52,450 sq km] in the Sahara in order to supply the whole world with energy," he calculated. "One thing I know for sure. If mankind does not learn how to harness the power of the sun, he will ultimately fall back into barbary."