• takysoft
    #1
    "sosem jön el az áttörés?"
    Hát nem úgy, hogy egyesek várják.
    A Steam statisztikákat hónapról hónapra követve nem egy "boom", hanem egy lassú, de állandó növekedés látható, aminek hamarosan kitérek az okaira.

    A lényeg, hogy nincs hirtelen ugrás. Vagyis hát van... meg lenne, csak mégsincs.
    Lenne, mert történt valami a VR világban, ami elég speciális. Ez ugye a Half Life Alyx.

    Hogy miért nincs mégis "boom"
    -Egy apró oka a dolognak az árfekvés. Egy Quest vagy Rift S is 400 USD (120 ezer ft), amire még nekünk rájön az áfa meg némi szállítás is. Egy igazán profi szett pedig ennél még drágább is lehet (az én Valve Index-em több, mint 1000 euró volt). Egyik szempont itt az, hogy egyre olcsóbb eszközök jönnek (egy Windows Mixed Reality sityak már magyar pénzen is elérhető lenne olyan 80-100 ezerért), a másik, hogy akinek meg van pénze, kivár, mert jönnek jobb fejszettek.
    -A fő oka a dolognak, hogy nincs hardver. Ne felejtsük el, hogy az a Valve szerinti kb havi fél %-os növekedés azt jelenti, hogy az összes aktív user 0,5%-a lép be VR-ba a hónapban. Az nagyon sok ember. Egyre több gyártó csap le erre a piacra amúgy. Valve, HTC, Oculus mellett sok pici is megjelent. És lesz ez még olcsóbb és jobb is. A Qualcomm például most jelentette be, hogy VR SoC-t fog gyártani. Lesz külön VR Snapdragon. De ettől még: Az Oculus Rift S nem kapható. A Quest nem kapható, elfogyott. A Valve Index-re legalább 8 hetes várakozási idő van a Steam weblapján.

    Tessék, meg lehet nézni, ha valaki nem hiszi.
    Próbáljuk nem elfelejteni, hogy a cikkben említett koronavírus a meetingekkel ellentétben VR-nál külön legyártandó hardvert is igényel. Amit megint nem segített a vírus ugye.

    Plusz utolsó okként kénytelen vagyok felhozni, hogy nincs tökéletes fejszett.
    Egyértelmű legjobb a Valve Index. Legjobb felbontás, legjobb hang, legjobb controllerek, támogatás, kényelem, látószög, tracking stb. Az egyetlen kihívója talán a HTC Vive pro, de annak is kisebb a részletessége (mert az oled pentile matrixos, ergo 3 helyett 2 subpixel van egy pixelben), szar a hangja, kényelmetlenebb, drágább stb.

    -De a Vive OLED, ami ha nem is olyan részletes ugyanazon a felbontáson, de szép a feketéje.
    -A HTC-nek van wireless modulja. Bár szőrös lesz tőle a kép, embertelenül drága, és hamar lemerül az akksi, azért van.
    -A Quest-hez nem kell kábel. (ha gépre kötöd, akkor kell, de alapból a kis Store-játékaihoz nem, van benne saját proci, tárhely stb.... persze elöl nehezebb miatta meg melegedig, de játszhatsz vele kb akárhol)
    -Egy Cosmos vagy WMR eszközhöz nem kell base station. Inside out tracking van, amitől sokkal olcsóbb. Persze kevésbé jó, de elég jó. (emellett... bár jók a base station-ök, néha van egy kis visító hangjuk, ami ugyen VR közben nem zavaró, utána meg ha beállítód, akkor szépen lekapcsol, de azért picit zavar)
    -A Quest-hez már controller sem feltétlen kell. Felismeri a kamera a kezed.

    A legjobb VR ma az Index. De nem tudod csak úgy betenni egy táskába és levinni a haverhoz. Mert a Base station a falba van fúrva. A roomscale-t be kell lőni, a drivereket és apróságokat be kell állítani, stb, stb, stb.
    A Questet alőkapod, és játszol. PC-re is dugható. Nem olyan kényelmes, reszponzív és szép, de más szempontból jobb.

    Nincs "tökéletes" VR fejszett most.
    További érdeklőknek javaslom Thrillseeker csatornáját. Minden kedden összefoglalja a VR helyzetét. :)

    És mielőtt bárki kedvét is elvenném a dologtól, 3 nagyon fontos tény:
    -A VR nem olyan iszonyúan drága. Nyilván nem kell egy Valve Indexet venni, de ha sikerül levadászni egy Windows Mixed Reality fejszettet használtan, olcsón kijön a dolog
    (ha beírod a google-be, hogy "windows mixed reality hardverapro", láthatod, hogy olyan 60-70 ezerért már leltek gazdára ilyenek, ami nem olyan félelmetesen hatalmas ár. persze, drágább, mint 3 gombóc fagyi)
    -A VR-hoz nem kell iszonyú drága számítógép. Nézd meg a youitube videókat. Egész középszerű kis 1060-asokon teljesen jól Medium beállításokkal pl a jelenlegi csúcsjáték, a Half Life Alyx. A többi játék ennél csak kevésbé igényes. Már egy 1050-es is teljesen alkalmas a legtöbb cím futtatására.
    -A VR iszonyú jó móka. Persze, eleinte körülményes. Ki kell tapasztalni, hogy milyen lehetőségi vannak. Hogy lehet könnyen fordulni benne, meg előre menni (teleport vagy locomotion pl), meg melyik jó neked. Ha van base station meg kábelek, akkor előbbit falra fúrni, utóbbihoz ajánlott csigás rendszer (erről is csinált videót Thrillseeker nemrég). És vannak dolgok, amire nagyon fontos figyelni. (napon ne hagyd a cuccot, mert a lencsék nagyítóként égetik szét a kijelzőket benne. takard le)
    De ezek a felfedezések érdekesek, jó muri, ahogy a játékok is benne. Nekem nem 5 perces csoda volt. Kb 2 hónapja van meg, és eddig 120 órát regisztrált a Steam VR.

    Nem lesz áttörés. Lassú térhódítás lesz :) De nem érdemes kimaradni belőle. A kevésbé jó VR is jobb, mint nem benne lenni. :)