• kvp
    #3
    Az eye tracking megoldasok lenyege, hogy nem a teljes latomezot kell lefedni nagyfelbontasu keppel, hanem csak a latomezo kozepere, az eleslatas helyere kell retina felbontasu kijelzo. Es a ket kulso kamera, meg a belso kijelzett kep egyutt mozog a felhasznalo szemevel. Igy valojaban csak az eleslatas 7 fokos teruletere kell eles kep es ezt a teruletet kell a szemmel egyutt mozgatni. Ha szeretnenk teljes latomezot, azt kezelheti egy-egy kisebb felbontasu statikus kamera es kijelzo is.

    Bonusz, hogy igy a latott kulso kepen a fokuszpont mindig a szemhez igazodik, tehat a relativ melysegelesseg a fokuszponthoz kepest negativ es pozitiv iranyban is megvan. Ez (kelloen gyors kameramozgatas eseten) megoldja a common baseline 3D-s kamerak kepe altal okozott szemfaradast is. Erdekes info, de jopar mozifilmes valodi 3D kamera ugyanugy rendelkezik fokuszponttal (pl. az Avatar-t is ilyennek forgattak), viszont ezek csak akkor tudnak elvezheto 3D kepet adni, ha a nezo mindig ugyanoda fokuszal, mint ahova az operator es kamera fokuszalt, egyebkent eletlen lesz a latott kep. Az utolag 3D-sitett filmek eseten mesterseges common baseline sztereo jel kepzodik, ami mindenhol eles es jellemzoen csak egyiranyu a melyseg. (nagy melysegelessegu valodi sztereo eseten - pl. mikrofilmes viewmaster-ek - pedig az egesz kep ugy nez ki, mintha minden targy papirbol lenne kivagva es egymas moge teve, mivel a helyi melyseg info elveszik a nagy dinamikatartomanyu melyseg miatt)

    A fentiek miatt a szemmozgaskoveteses dinamikus fokusz lenne az igazi, mind VR, mind AR eseten. Es igazabol mar a technika is adott lenne hozza...