• Tetsuo
    #42
    Itt nem arról van szó, hogy a népet általánosan elítélnénk azért, mert közülük valaki bűnt követett el, ha ezt gondolod teljesen tévúton jársz, ez leginkább jelenleg Izraelben megfigyelhető, ahol apartheid-rendszer működik az arabok ellen. Menj és tiltakozz az ellen - ha mersz. Ekkor megy az elvtelen sunnyogás, gerinchajlítgatás, mert ők egyenlőbbek, ENSZ-határozatokat sem kell betartaniuk, önvédelemből szakíthatnak el területeket más országokból stb.
    Arról van szó, hogy x népességben adott bűncselekmény magasabb aránnyal van jelen, mint más népeknél. A fehérgalléros bűnözés sem azt jelenti, hogy minden szellemi munkakörű ember bűnös/bűnöző lenne. Tehát egy adott csoportra jellemző tulajdonság, mint pl. a svédek szőkék, az olaszok gesztikulálnak, a spanyolok hevesek stb. itt sem mindenkire érvényes a kijelentés, hanem általánosítás, ami a tömeg esetében igaznak bizonyul, de egyes emberek ez alól kivételek lehetnek.
    A négereknek jó a ritmusérzékük, a zsidók intelligensek... ezt ki szabad mondani, mert pozitív tulajdonságot/jellemzőt érint, a negatív jellemzés tabu a liberális számára, függetlenül az igazságtól.

    Ha egy nép nem hivatalos vezetői, akármilyen képviselői nem határolódnak el az adott bűnös életviteltől, ami körükben kisebb-nagyobb mértékben jellemző, sőt, támogatják a bűnösőket jogi s egyéb védelemmel, akkor bizony felelős maga a nép is kollektíve. Persze nem az adott kisember, aki esetleg kivétel az általános jellemző alól, hanem mindenki, aki egyetért vagy akár csak lapít a bűnösökkel.

    A Bibliában az áll, Jézus nem csak az embereket ítéli meg egyenként, hanem a népeket is - én ebben hiszek. (A hitnek egy magasabb fokán, nem úgy, ahogy te használod a szót.)

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.05.18. 21:52:28