Old World - Civilization új alapokon
  • Kmarha
    #10
    Pár tanács a kezdéshez (a legtöbb egyértelmű, pár játék után, ezek voltak nekem a legfontosabb szempontok):
    1. erőforrás gazdálkodás. Az elején még kevés polgárt tudsz dolgoztatni farmokon, bányákban, de addig is az első körtől kezdve el tudsz adni erőforrásokat és tudsz vásárolni (felső sor). Ctr és Shift gombokkal 10 és 100as egységekben.
    2. erdők. A fa az elején fontos nyersanyag, és sokáig nem lesz fűrész teleped. Keress a határodon kívül nagy erdőket, és kíméletlenül kezd el kivágni őket egy-két munkásoddal. Az erdő pár év múlva visszanő (ha nem pusztítód ki a gyökereket is (remove)). Nekem 2-3 munkásom is favágóként dolgozik az elején
    3. szüretelés. A felderítő egységgel, olyan helyen lévő erőforrást, aminek a közelébe sem tudsz költözni, vagy éppen az ellenfél határának közelében van, le tudod szüretelni, értékes vashoz és kőhöz jutva a játék elején.
    4. katonaság. NEM szabad elhanyagolni a katonaságot. 25 év elmúltával, az ellenfél tipikusan 8-15 katonával már rendelkezik. Védekezni nagyon nehéz a játékban, és ha egy ilyen haderő neki indul, 3-5 katonával 1 körig fogod húzni. Aztán már csak a városok maradnak hátra az ellenségnek, akikhez szépen lassan az összes többi szomszédot is csatlakozik. Folyamatos haderő pótlás, és megelőző támadások, nekem eddig beváltak, és ki kell használni a terep nyújtotta adottságokat (szűk, védhető kanyonok, magaslatok).
    5. Utak. Még a tech fa elején van az útépítéshez szükséges technológia. Érdemes rá időt szánni, és kiépíteni némi úthálózatot. Sok order pontot meg lehet spórolni, ami főleg majd a háború kitörésekor, jól fog jönni.