• NEXUS6
    #30
    Valóban mondjuk 5 fokos emelkedés, amit a CO2 megemelkedett szintje okozhat, azonban a dinók idejében mondjuk 15-20 fokkal volt globálisan melegebb (ezért jelentős részben a melegebb hőmérséklet miatt a légkörben levő legfontosabb üvegházgáznak, a vízpárának a megemelkedett szintje tehető felelőssé). Ez nem azt jelenti, hogy a szaharai jelenlegi 45 fokos legmagasabb nappali hőmérséklet helyett még melegebb, 60 fokos hőmérséklet volt és még halálosabban száraz és meleg volt az időjárás. Épp ellenkezőleg a szaharai térégben találták meg az egyik leggazdagabb és változatosabb dinólelőhelyet. A hőmérséklet pár fokkal volt magasabb, de egy élettel teli világot látunk.

    Ugyanakkor a sarkokon viszont 14 fok körüli átlaghőmérséklet uralkodott, ami jelentősen magasabb a jelenleginél. Mindez persze itt is sokkal kedvezőbb életfeltételeket jelentett.

    Azonban bennünket mindez nem vigasztal, mert bennünket nem az érdekel, hogy az élővilág számára az általunk is okozott változás jó vagy rossz, hanem hogy bármilyen változás a jelenlegi népességre milyen hatással lenne. De ez is igazából a jelenlegi vezető országokat izgatja, hiszen bármilyen változás csak az ő pozíciójukon ronthat, változtathat alapvetően. Ezért ez az egész kérdés lényegében politikai és ezért pont a nyugati fejlett országok a legaggodalmasabbak, miközben a feltörekvőben levők kevésbé, ebben a tekintetben.

    Szal kicsit a fikció vizeire evezve, a világvége szerű bulvár BS képek, sztereotípiák semennyire nem nevezhetők tudományosnak és még csak nem is a teljes emberiségnek szólnak, hanem egyre inkább szembetűnően az hogy a nyugati lakosság hajlandó legyen azokat a megszorításokat elfogadni, amelynek valódi célja inkább a feltörekvő nemzetek visszafogása, megfojtása a klímaváltozás ürügyén.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.05.05. 22:32:55