• kvp
  #8
  "A fenti problémákra egy nemzetközi pl. egy ENSZ égisze alatt működő, világúrbeli tevékenységet, akár katonailag is kontrolláló szervezet létrehozása és működtetése lehetne reális válasz!"

  Az ensz egyik legnagyobb baja, hogy nem valasztott testulet hanem egy nemzetkozi sohivatal, ami mindig annak kedvez aki tobbet fizet nekik. Kivetel a biztonsagi tanacs, ami az atomhatalmakbol all es gyakorlatilag azt vetoznak meg amit akarnak. A tobbiek csak diszites. Viszont egyik nagyhatalom sem akar a sajat feje fole egy katonai erovel rendelkezo szervezetet, akiket meg annyira sem valasztottak meg mint oket. Ha meg a Fold osszes lakoja kozvetlenul valasztana az ensz vezeteset, az mar kvazi egy vilagkormany lenne es a mostani nagyhatalmak folott allna. Elonye, hogy egyseges, tehat sajat magaval nem fog haboruzni. Hatranya, hogy egy darab van belole, tehat ha valaki megszerzi a hatalmat (mint nemreg Kinaban), akkor senki nem lenne aki fenyegetest jelenthetne ra. Ezert van az, hogy az ensznek egyetlen katonaja sincs, csak a tagallamok adjak hozza az alakulatokat, igy valojban csak teljes egyetertes eseten vethetoek be ensz alakulatok.

  Tomoren szolva ahogy egy nagyhatalom most is figyelmen kivul hagyhatja az enszt (lasd: kina, usa, oroszok), ugy a vilagurben is figyelmen kivul lehet oket hagyni es ha jol sejtem ezt fogja tenni mindenki. Raadasul mivel uj terulet, ezert ha nem egy allam, hanem egy maganceg er hamarabb a Holdra vagy a Marsra, akkor nagyjabol az ove es alapithat sajat allamot is. Foleg ha masnak nincs meg a technologiaja, hogy utanna menjen. Raadasul az ur nagy (meg a Naprendszer is), tehat ha par ceg, szervezet vagy maganszemelyek szovetsege ugy dont, hogy a kisbolygo ovezetben akar elni, akkor nagyon meg sem talaljak oket, de amugy is tul bonyolult es ertelmetlen lenne utannuk menni.

  Igazabol az a kerdes, hogy ki lesz az elso aki kidobja a szabalyozast es epit egy nuklearis hajtasu melyuri jarmuvet. Onnantol mindenki utannuk fog rohanni, szabalyozastol fuggetlenul. Valoszinuleg minden nagyhatalom a mukodo fuzios reaktorra var, ugyanis sokkal jobban hasznalhato lenne mint a fisszios es ha ugyesek meg a nemzetkozi tilalmat is meg lehet kerulni vele, hiszen nem visznek fel hozza fisszios radioaktiv anyagot. (de ha Holdon banyasznak, akkor fuziosat sem)

  ps: Az oroszoknak van urbe telepitett atomfegyveruk. Sima sojuzhoz hasonlo urjarmu, ami kepes akar egy evig is fent maradni, majd barhova visszaterni. (ha nincs ra szukseg, akkor leszall Oroszorszagban, ha kell akkor meg az ellenseges celpont folott robban) Egy sojuz meretu jarmu visszatero egysegebe eleg nagy toltet befer, mig az orbitalis modulba eleg uzemanyag az egy eves navigaciohoz es a gyors celra allashoz. Raadasul tamadaskor csak egy hibas palyan visszatero muholdnak tunik. Amennyire tudom nem tartjak keszenletben, de ha szukseges akkor par nap alatt palyara rakhato es sima kemmuholdnak tunik, amikre a tenyleges haboru kitoreseig nem kezdenek el kapasbol loni. (kiveve talan a kinaiakat, de az usa is fejlesztett ellene muholdelharito kapacitast, az oroszoknak meg mar eleve volt a szovjet idokbol) Szoval ennyit az ensz megallapodasok ertelmerol... (csak addig jok, amig mindenki onkent betartja oket, ha megsem, akkor az ensz max. duhos hangu nyilt levelet irhat a nagyhatalmaknak)