• NEXUS6
    #7
    Nem ártana az űrbe fellőt, illetve ott található értékek tulajdonjogát a jelenleginél pontosabban szabályozni a nemzetközi jogban. A jelenlegi akikapjamarja jellegű "szabályozás" magában hordozza egy könnyen kirobbanó nemzetközi konfliktus esélyeit.

    A világűr egyezmény a nukleáris fegyverek űrbeli korlátozásáról szól elsősorban. Ez egy fontos lépés volt a hidegháborúban, hogy a nagyhatalmak elkerüljék, azt, hogy az űrt egy új hadszíntérnek tekintsék. Ebből következően mondjuk az űrkutatásra és űrhajózásra költött korábban folyamatosan és exponenciálisan növekvő források rögtön a töredékükre estek. A nagyhatalmak gyak elszabotálták az űr "gyarmatosítását" Amire pedig már vagy 50 éve meg van a technológiánk. Így az űr helyett hagyományosabb játékszerekre, nukleáris tengeralattjárókra, lopakodókra, akármire lehetett a pénzt elkölteni.

    Az űrbe telepített fegyverek tilalma tehát elsősorban arról szólt, hogy onnan ne lehessen ilyen eszközökkel támadást indítani valamely nagyhatalom területe ellen. Azonban ez felvet 2 fontos szempontot is. 1. A nagyhatalmaknak így elvették a jogát, hogy eszközeiket, értékeiket és érdekeiket a legnagyobb hatású fegyverrel megvédjék. 2. Másrészt ezek a fegyverek valójában eltörpülnek egy olyan támadás mellet, amit esetleg valamely nagyhatalom egy aszteroida bombázással, akár rejtve, a másik ellen tud intézni. Vagy is hosszútávon egy földi ország elleni pusztító, de nukleáris fegyverek nélküli támadás lehetőségét ez az egyezmény nem zárja ki.

    A fenti problémákra egy nemzetközi pl. egy ENSZ égisze alatt működő, világúrbeli tevékenységet, akár katonailag is kontrolláló szervezet létrehozása és működtetése lehetne reális válasz!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.04.17. 22:33:50