• NEXUS6
    #11
    Abszolút egyetértek azzal, amit írsz, hogy az ENSZ jelenlegi formájában egy ilyen feladat felvállalására alkalmatlan és a tagállamok széthuzása miatt eleve képtelen. Az ENSZ ezen belül a BT állandó tagjainak összetételére vonatkozó reformok gyak évtizedek óta elodázásra kerülnek. Konkrétan ezt tekintve az amcsiknak nagyon jó, hogy van egy biztos tag, aki ha a fene fenét eszik is mellettük szavaz (UK), a franciák meg max nem támogatják őket, de nyíltan ők sem szoktak ellenük szavazni. Szal legtöbb esetben az állandó tagok tekintetében 3 vs 2 az alap, a nem állandó tagok meg hát leginkább szintén zsebre vannak téve. Az oroszok nem globális játékosok, de nemzetközi politikai szempontból jól jön nekik, hogy az angolszászoknak esetenként keresztebetehetnek. Aztán ENSZ BT határozat ide, vagy oda a végén még is mindenki belátása szerint cselekszik. Tegyük hozzá, hogy 1-2 évtized és az addigra legnépesebb állam a Földön, amely űr és atomhatalom is egyben (India) nem lesz tagja a BT állandó tagjainak, ha semmi nem változik.

    Szal igen. Nagyon sok mindennek kell változnia ahhoz, hogy a nemzetközi szervezetek elég operatívak legyenek és bármilyen válság esetén a működőképesség minimális látszatát mutassák. Nézzük az utolsó 2 évtizedet. Az un terror ellenes háborúban az ENSZ csak tudomásul vette jóformán azt, amit a tagállamok erre való hivatkozással csináltak. 2008-as gazdasági válság? Nem alakult ki olyan egységes pénzügyi, szabályozási, elllenőrzési rendszer, amely hasonló globális piramisjátékot kizárna. És most a pandémia. Szinte bűncselekmény szintig ment le a WHO azzal a tevékenységével, amit ez ügyben csinált.

    Még is azt mondom, hogy ezeknek a globális problémáknak és az űrbeni tevékenységnek a kontrolállása igen is az ENSZ feladata. Nem azért mert most alkalmas lenne erre, hanem mert nincs más.