• kvp
    #6
    Ha webszerverrol akarjak elerhetove tenni egy konyvtar letolteset, akkor raknak egy download directory link-et a listaba es egyetlen mozdulattal le lehet huzni az egeszet. Ha nem raknak ilyet akkor valoszinuleg nem szeretne a publikalo, hogy ezt tegyek az olvasok.

    Mindezektol fuggetlenul, a regi protokollok azert mukodnek jol, mert egyszeruek. Viszont biztonsagi szempontbol nem igazan jok, a mai vilagban inkabb mar veszelyesek az atlagos emberekre.

    Arrol nem beszelve, hogy attol, hogy a chrome vagy a firefox nem tamogatja, meg van 1001 ingyenes, nyilt forraskodu es direkt az adott celra keszitett kliens. Ftp-hez is ott vannak a megbizhato es jo ftp kliensek es szerverek, nem kell egy bongeszobe, ami egy http kilens belezsufolni azt ami nem oda valo. Ezert nincs a bongeszokben manapsag mar email, telnet vagy bittorrent, esetleg uucp vagy gopher kliens. (egy idoben mindez benne volt nemelyik bongeszoben)

    Szoval svajci bicska helyett jobb egy celprgoramot kesziteni mindegyik feladatra es akkor mindenki olyan szerszamkeszletet rak ossze amilyet szeretne. Ez lenne a unix rendszerek egyik alapelve.

    ps: A gopher az felig publikus ftp, felig http volt, de igazabol egyik sem es egy idoben minden fontosabb bongeszo kezelte. Az uucp egy nagyon hatekony file atviteli rendszer volt, alapvetoen teljes message/file repository-k egyszeru es gyors replikalasara lett kitalalva es ezen mentek a regi newsgroup-ok, amik a web elotti kor kozossegi oldalai voltak. (anno meg 2*24 ora volt a leggyorsabb valaszido Budapest es az USA nyugati partja kozott, szoval eleg lassuak voltak a flame war-ok, egy ilyen vegen huzta fel annyira magat Linus hogy nekiallt megirni a linux-ot)