Caro#5
Tisztában vagyok ezekkel, ugyanakkor továbbra is: ha pl. egy könyvtárat le akarsz tölteni magadnak, és az webszerveren van fent, megteheted ugyan, de szívás lesz.
wget recursive opcióval, no-parent, stb kapcsoló, mivel egy html-ben kiadott fájl lista semmilyen szabványt nem követ.
Egy ftp az igen, mivel FILE TRANSFER PROTOCOL a neve. Nyilván nem ezen kell szupertitkos dolgokat kommunikálni, de fájlok hostolására a mai napig tökéletes lenne. Amikor azokat nem kell elrejteni.
Igény pedig van erre a funkcionalitásra, elég megnézni, hogy a google drive, nextcloud, stb. mit küzdöttek azért, hogy pl. drag-n-drop fájlfeltöltést megoldják. Igaz, ott már sokszor kellene a titkosítás.
Nekem az utóbbi időben egyfajta hobbim lett a régi számítógépek összerakása. Érdekes megfigyelni, hogy az összes titkosítatlan protokoll abból az időből kompatibilis a mai gépekkel. Telnet, ftp, http működnek.
Semmilyen titkosított protokollt nem lehet viszont velük összehozni. SSH, HTTPS egyszerűen annyit változtak, hogy soha nem fognak együttműködni, mindegyikről előbb-utóbb kiderült, hogy lyukasak.
Persze, ez réteg igény, de ha nem nagyon fáj senkinek a kód, akkor minek kell kitörölni? És sajnos ma ez divat lett, holott a mai szoftver komplexitásnak elenyésző részét adják ezek a régi protokollok, de mégis ott vannak, HA valakinek kell a kompatibilitás. Dolgoztam én pár éve olyan helyen, ahol ipari rendszerek alsó szintű szoftvere még mindig DOS volt. Milyen jól jött ott, hogy a DOS-ra lehetett tenni FTP szervert, és fájlokat másolni rá. Semmilyen hálózatra nem volt rákötve a DOS-os gép, de mégsem kellett külön utakat járni a fájlok másolására.
Az IPv6-ot azért említettem, mert sajnos az utóbbi időben minden a cloud felé tolódott a kényelem miatt. Mert a NAT-ok miatt gyakorlatilag nem tudunk két gép között közvetlen kapcsolatot létesíteni. Ezért esett ki az UDP is a kosárból, mert sok tűzfal nem engedi ki az UDP forgalmat. IPv6 mellett ezek a problémák megoldódhatnak, és véget érhet az az áldatlan állapot, hogy egy videohívást úgy tudunk lebonyolítani, hogy a világ másik felére kell átküldeni a stream-et.