• kvp
    #2
    Jelen esetben az SLS program csak a politikai lobbi eredmenye. Tehat nem az idealis rendszert valasztjak a feladatra, hanem azt amit leginkabb tamogatnak a kulonbozo kepviselok es szenatorok, tehat azt amibe a legtobb visszaosztott penzt teszik a beszallitok. Ez ket dolgot eredmenyez: egyreszt a legolcsobb megoldasokat adjak el a legmagasabb aron, masreszt megbizhatatlan es draga rendszereket kap a NASA, jellemzoen nagy kesesekkel.

    Anno az urverseny idejen nem igazan volt ilyen lobbi tevekenyseg, aki leghamarabb tudott eredmenyt szallitani, azt biztak meg a feladattal. Igy jott letre az Apollo rendszer, ami csoda volt, hogy mukodott, de mukodott. Es a NASA menet kozben kijavitotta a legtobb hibat. (szinte minden Apollo kuldetesnel volt valami gond, amit az 1-es legenyseget leszamitva valahogy mindenki tulelt)

    Jelenleg is van a NASA-nak mukodo beszallitoja, a Spacex. Csak a lobbistak nem hagyjak, hogy a masik ket project-et kikukazzak es csak egy beszallitotol vegyenek minden jarmuvet, meg ugy is, hogy ok a legolcsobbak. Ennek fo oka az, hogy a Spacex lobbizas helyett a befektetoik erdekeit kepviselve probal meg olcson jot gyartani, ami a modern technologiak es a tomeggyartas miatt jobban megy nekik mint a tobbi cegnek.