• NEXUS6
    #1
    Van egy rémisztő érzésem. Hogy mindaz, amivel általában a NASA az aktuális politikai vezetést, az elnököket vádolja, hogy túlságosan beleszolnak a szakamai kérdésekbe, pl. törlik a nagy, tudományos és technikai előrelépést jelentő projektjeiket, valójában a NASA saját belső működésének a következménye! :O

    Addig tökölnek, mondhatni direkt, amíg végül a forrásokból való kifutás, vagy a program sikerével kapcsolatos jelentős kockázat miatt a politika gyakorlatilag kénytelen kihátrálni a pénzherdálásból.

    Gondoljunk bele, hogy az Apollo-1 katasztrófája után valójában milyen hatalmas is volt annak esélye, hogy a hasonló tényezők miatt az egész programot törlik. Egyetlen tényező csoport szólt mellette, hogy még hivatalosan űrverseny volt, és az oroszok még nem léptek a Holdra.

    Ezzel szemben gyakorlatilag viszont akkori állapotában a projekt technikai csőd közelében volt, az 1967-es világűr egyezmény, amit a katasztrófa napján írtak alá, mondhatni véget vetettt a nagyhatalmak közötti űrversenynek, az embereket egyre kevésbé érdekelték a technikai dolgok, terjedtek a hippi, a környezetvédő mozgalmak, társadalmi feszültségek éleződtek, diáklázadások, + Vietnám-i háború stb. Szal az a csoda, hogy végül mégiscsak támogatta, nem kaszálta el a politika.