• Sydra
    #3
    Nem baj az hogy "lenyúlják". A szabadalmi jog túlkompenzálása valaminek, amivel amúgy is előnyre tettél szert. Másrészt a szabadalom betartatásához neked kell erőszakot kezdeményezned olyannal szemben, akivel semmilyen szerződéses viszonyban nem állsz és fizikailag nem ártott neked, vagyis ez erkölcstelen. Harmadrészt kismillió modern megoldás és finanszírozási modell létezik a szabadalmi probléma megkerülésére teljesen önkéntes alapon.
    Ott ahol nincs vagy gyengén érvényesül a szabadalmi jog ott az történik, hogy a gyártók iteratívan átveszik és tovább fejlesztik egymás ötleteit. (Mert ugye nem csak a te ötleteidet veszik át, te is átveheted mindenki más ötleteit és ez óriási lehetőség.) Mindig akinek egy kicsit jobb terméke van az átmenetileg előnyt élvez a piacon. Egyébként egy komoly újítást nem is olyan könnyű lenyúlni, mert sokszor több év hátrányban vagy mire a gyártási technológiákkal felzárkózol olyanhoz, akinek már kint van a terméke a piacon. A modern gazdaság meg erősen a specializációra épül, ami megint csak bekorlátozza, hogy mennyi mindent tudsz "lenyúlni".
    Nézz meg pár videót arról, hogy a szabadalmi jog miért a multik terepasztala és hogyan lehetetleníti el az egyszerű feltalálókat, akiknek csak hátránya származik az egészből! Szóval a szabadalmi jog pont az ellenkezőjét éri el annak, mint amire kitalálták.
    A szabadalmi jog a jelen formájában semmi más, mint az államtól vásárolt monopólium jog egy adott termék piacán. Az államilag kikényszerített monopóliumokat meg ugye nem szeretjük, mert így nincs verseny a piacon, sem igény a fejlődésre.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.03.06. 12:29:31