• defiant9
    #19
    Hosszabb távon a robotizáció és az AI miatt nem lesz fenntartható a profitorientált magánszektor, az emberek jólétéhez a mainál sokkal jelentősebb központi újraelosztásra lesz szükség amihez egyre nagyobb bevételi oldal szükségeltetik. Ez azért még évtizedes táv, de az átmenet is fokozatos lesz. A gond persze megint az hogy a politikusok nem akkor oldják meg a problémát amikor még bimbódzik, hanem amikor már égetővé vélik, és ekkor már fáj a kialakult status quo megbolygatása.
    Ezek a tech cégek gyakorlatilag monopóliumok a saját területükön, olyan megoldásaik vannak amikkel a fejlődésben lemaradt cégek(EU pl.) már nem tudnak versenyezni. Ezen a + adó sem változtatna, a FB/Google/Apple-nek már nincs EU-s versenytársa, így ez valójában csak költségvetési/közteherviselési kérdés.
    Az hogy egyik országban más az adókulcs mint a másikban az egyrészt versenykérdés(miért ne versenyezhetnének az országok is egymással?), másrészt meg valóban ’torzítja’ a piacon lévő cégek versenyét, ennek kiküszöbölésére tényleg csak az extra adók/vámok alkalmasak, ami viszont szembe megy a globalizált szintű szabadkereskedelmi elvekkel.
    Bírálja a magyar társaságiadó-csökkentést a német alkancellár
    Elfogadhatatlannak tartja Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter azt a politikát, amely a társasági adó csökkentésével igyekszik erősíteni az ország versenyképességét, és az uniós támogatásokkal pótolja a kieső bevételt.