• wraithLord
    #7
    Csak úgy megjegyezném, hogy attól, hogy valaminek van öntudata, még nem lesz faj, ahhoz reprodukálnia is tudni kell önmagát, illetve önfenntartó ösztöneinek is kell lennie. Feltételezve, hogy az öntudat és az önfenntartásra való igény/képesség nem jár együtt*. Egy faj populációk összessége, 1 egyed nem tud populációt alkotni.

    Az ember sok mindent csinál, aminek nincs vagy nem feltétlenül lesz gyakorlati haszna (alapkutatások, hobbiprojektek pl.). Az öntudattal rendelkező AI, ezzel vezérelt gép is egy kihívás az embernek. Tuti, hogy valaki meg fogja csinálni, ha van rá lehetőség, akkor legálisan, de akkor is, ha törvény tiltja. Ilyen az ember. Lásd, ember klónozás, vagy akármi más, ami tilos, és mégis van.

    *Ön- és fajfenntartás biztosan van öntudat nélkül is, alacsonyabbrendű állatok, pl. gerinctelenek fejletlenebb csoportjai, egysejtűek. Valószínűleg a növények és gombák mindenestül idetartoznak.
    Hogy ön- és fajfenntartás nélkül van-e öntudat... Hát az élővilágban nem hiszem, mert nincs értelme. De arra kíváncsi lennék (és gondolom más is, ezért fognak öntudattal rendelkező AI-t csinálni), hogy pl. az öntudat magával vonja-e az önfenntartás igényét, vagy pl. az öntudatnak is vannak-e/lehetnek-e különböző fejlettségi szintjei, szerveződései. Szerintem inkább utóbbi.


    @gombabácsi:
    Szerintem az öntudat az intelligencia egy bizonyos szintjén jelenik meg (egyetértek, hogy messze nem az embernél vagy a főemlősöknél). Minden élőlénynek van valamilyen szintű intelligenciája, mert reagál az őt körülvevő világra, alkalmazkodik hozzá, ha csak kémiai/fizikai alapon is. De az öntudathoz szükség van bizonyos fejlettségű idegrendszerre, ezért szerintem pl. a diffúz- (csalánozók) vagy dúcidegrendszerű állatok (ősszájúak, pl. különböző férgek, vagy az ízeltlábúak csoportja) eleve ki vannak lőve az öntudattal rendelkezők listájáról, az egysejtűekről, növényekről, gombákról nem is beszélve... A dúcidegrendszernél azért megjegyezném, hogy az agydúcnak nevezhető feji végen lévő dúc, ami pl. a fejlábúaknál található, már rendes központosult idegrendszer fejlettségű, szóval ezek az állatok valószínűleg kivételek.