• wraithLord
    #16
    Hát igazad lehet, mert én öntudaton azt értettem, hogy az élőlény tisztában van azzal, hogy létezik. Aminek az az alapfeltétele, hogy azzal is tisztában van, hogy egyszer majd nem fog létezni. Szerintem, ha valami tudja magáról, hogy létezik, akkor lényegtelen, hogy csak hiszi-e, hogy saját döntés-e az, amit csinál, vagy nem. Nyilván sok minden nem az, mert a legalapvetőbb környezetre adott válaszokhoz nem kell gondolkodni, (és volt idő, amikor nem is lehetett, mert nem volt, vagy nagyon fejletlen volt az idegrendszer).
    Szerintem az, amit te mondasz, az inkább intelligencia, nem öntudat. Arra lehet ráilleszteni azt, amit leírtál, hogy látszólagos döntések, tudattalan automatizmusok stb.
    Tulajdonképpen a fotocellás ajtó is intelligens, tulajdonképpen az is egy mesterséges intelligencia, ha csak egyetlen dologra is képes reagálni. De öntudata nincsen. Valahol meg kell húzni a határt, ami valóban definíció kérdése, de egy biztos, a fejletlenebb állatok, egyéb élőlények gyakorlatilag csak több funkcióval bírnak, mint egy fotocellás ajtó.