• wraithLord
    #15
    A fajnak sokféle definíciója van, mégpedig azért, mert mindegyik biológiai tudományterület más megvilágításban alkalmazza a saját hipotéziseire, elméleteire a fajfogalmat. Pl. másra alkalmazza a fajfogalmat a zoológia, botanika, másra az ökológia, és másra az evolúcióbiológia. Amit te idéztél, az is egy definíció a sok közül, ami a számára fontos aspektust ragadja ki a faj fogalmából.
    A faj egyébként egy mesterségesen létrehozott fogalom, ami a tudomány eszközéül, a minket körülvevő világ tudományos leírására, eszközként szolgál (mint ahogy az első bekezdésből ez kiderülhetett már).
    A valóságban nincsen olyan, hogy faj. Az osztályozás, a csoportokba besorolás mind-mind az emberi agy működéséhez, a környezetünkkel való interakcióhoz szükséges, vagy pl. a tudomány számára a környezet tanulmányozása, leírása céljából szükséges. Az élővilág mind térben, mind időben folyamatosan, grádiensszerűen változik, nincsenek diszkréten egymástól elkülöníthető életformák.
    Egyszerűbb és célszerűbb úgy viszonyulni a környezethez, hogy ezek nyulak, azok macskák. És nem belemenni apró részletekbe, hogy egy nyúlpopuláción belül vannak a "nyulabbak" meg a "kevésbé nyulak", mert rohadtul nem ugyanolyanok.
    Ez a folyamatos térbeli és időbeli átmenet pedig a természetes szelekció, az evolúció miatt van. Akkor lennének diszkrét állatcsoportok, ha pl. XY földönkívüli tudós legyártotta volna a Földre a nyúl és a macska típusjelzésű biorobotot, és nem hagyja meg nekik a környezethez való alkalmazkodás révén történő változás lehetőségét.

    Szóval ez csak lényegtelen apróság, hogy az AI-ra jelenleg van-e fajdefiníció vagy nincs, ha lesz, akkor lesz rá fajdefiníció is.