• kvp
    #13
    Dehogynem trivialis, meg Tesla is epitett anno. Egy kisebb gabonasilo merete lesz. Nem olcso, sot nagyon draga, de eleg regi a technologia.

    Jo megoldas lenne a 3 atom vastag keramia kondenzatorok hasznalata, ahol az anod es a katod is 1-1 reteg vezeto anyag, egy reteg oxid reteggel elvalasztva. Ilyeneket jelenleg is gyartanak, csak jellemzoen kulonbozo ic-k belso tap stabilizalasara es 1 atomnal vastagabb retegekkel. Ebbol olcso nagyfeszultsegut nem igazan lehet epiteni, mert az anyagok hatarozzak meg az atutesi feszultseget, ami szilicium eseten rez vezetoretegekkel nem tul magas. Es akkor ott van a szivargasi aram, tehat az, hogy mennyire szivarog el a toltes a kondibol. A szilicium ebben nem tul jo. Raadasul meg draga is, viszont adott terfogatra kivetitve sokkal nagyobb potencialis kapacitasu mint barmi mas amit jelenleg elo tudunk allitani.

    Egyebkent a vakum femfolia alapu kondenzatorok lennenek meg nagyon jok, de ez egy meg dragabb es meg kevesbe ismert terulet, 1001 problemaval a vakum, az elektromos aram es az elektrodakat alkoto fematomok egymasra hatasarol.