• defiant9
    #21
    "jaja, most is kiesett a termeles azota is mikor a gyar visszaallt"
    Továbbra sem érted hogy a világviszonylatban is oligpol(könnyen kartellezhető is) piac teljesen más szabályok szerint működik mint ahol verseny van (pl autóipar). Kevés szereplő esetén nem is szükségszerű a törvénytelen kartell, simán beláthatják hogy hosszú távon mindenki számára az optimális az ha nem kezdenek árversenybe és marad egy egyensúlyi ár. Ez mindaddig így is marad amíg pl. meg nem jelenik egy diszruptív szereplő aki piaci részesedést akar szerezni.
    A meg nem értésedet nem tudom másnak minősíteni mint butaságnak.

    "megsugom porschet nem csak azert veszik mert annyira jo. hanem mert porsche."
    Megsúgom a Porsche ha 20% árat emelne akkor kevesebbet vennének, ezt úgy hívják árrugalmasság, ez a kategória még nem a sznob termék szint. A Porsche vélhetően azon az árszinten körül van ahol maximális a profitja, bármelyik irányba mozdul el az ára a profit csökkenne.

    „az h az eladason nem nyersz, attol meg lehet neked maszivan veszteseges, ki is kell fejleszteni”
    Ezzel akkor meg is cáfoltad magad, nincs racionálisan legyártható mindent verő pickup gyártási opció.

    „mit jatszod a hulyet? x mrd usdvel kevesebb bevetel a szilicium volgynek, x mrd usdvel tobb az LM-nek.”
    Hülye az itt csak te vagy, alapvető számviteli fogalmakkal sem vagy tisztában. Az adó nem a bevételt csökkenti hanem a nyereséget. Ismétlem x mrd-al kevesebb google nyereség vs x mrd többlet bevétel LM-nak(ami nála x/5 nyereséget jelent).

    "ASML block. -> intel block. capisci?"
    Ez nincs így, a Samsung és a TSMC valóban használ ASML scannereket, de az Intel nem. Ami egyébként csak egyik(bár fontos) komponense a gyártási folyamatnak. Tehát továbbra sem tudsz olyan top CPU/GPU-t mutatni amit európai cég gyártott volna.
    Az ASML egyébként alapvetően egy szilkon völgyi litográfia technológiai cég felvásárlásból jött létre, majd a nagyok is befeketettek és ezért jelentős tulajdonrészeket szereztek, ma már viszont kitáraznak a befeketésből és saját maguk is fejlesztik a gyártástechnológiát (amiben az Intel esetén jól látható egy megbicsaklás)
    In 2012, Intel, Samsung and TSMC all invested heavily in ASML as a way to jump-start development of extreme ultraviolet (EUV) lithography, with Intel sinking in $4 billion to acquire a 10% stake.
    All three chipmakers have now cut their stakes in ASML by at least 50%. TSMC sold all of its ASML shares in 2015, while Samsung and Intel began unloading ASML shares in 2016.

    Ennek ellenére az ASML unikornisnak számít, a világ elektronikai iparát az amerikai és ázsiai cégek dominálják nem Európa, ezért hiba is a kivétellel példálózni.

    „at lehet ezeket jatszani viszonylag konnyen. lasd kinaiak afrikabol exportalnak, meg delkelet azsiabol. legfeljebb marokkobol megy majd a francia bor.”
    Na ja, és az USA vámhivatal elhiszi hogy Nigéria adja hirtelen a világpiac jelentős termelését, onnan mennek majd az Airbus-ok meg a sajt is. Nem véletlenül prüszkölnek a Kínaiak, fáj nekik is, ahogy az EU-nak is.