• Sequoyah
    #8
    Wow, igy vegigolvasva, nem csak a cikk cime a tudomanytalan, hanem maga a cikk is. Egy valodi tudomanyos kutatas ugy zajlik, hogy felallitok egy hipotezist, aztan pedig megnezem az adatot hogy alatamasztja-e a hipotezist.

    De a lenti mondat nagyon arra utal, hogy ez itt forditva tortent, es addig
    nezegettek az adathalmazt, amig nem talaltak benne valami korrelaciot:
    Arra jutottak, hogy a nagy húsevők kihalása összefüggésbe hozható az emberelődök agyméretének növekedésével és a növényzet változásával, de nem függ össze a csapadék és a hőmérséklet változásaival.


    Korrelacio pedig MINDIG van. A nagy szamok torvenye alapjan ha veletlenszeruen generalok egy adat-halmazt, akkor abban mindig lesz valami ami korrelal valamivel, ismetlem veletlenszeruen. Igy lehet a semmibol publikaciot gyartani es lerombolni a tudomanyt...
    A cikkben sem tudnak semmi bizonyitekot adni semmifele ok-okozati osszefuggesre, csak veletlenszeru korrelaciot latunk. Meg is lepne egyebkent, mert millio eve csak kis, lokalis elo-emberi populaciok voltak, akik szamara fizikai lehetetlenseggel hataros lett volna barmit is kontinens-nagysagrendben kiirtani. Fajon folyamatosan jonnek es mennek az evolucio soran, az hogy egy faj felemelkedik, egy masik pedig eltunik az csupan a dolgok rendes menete, semmi kozuk egymashoz.

    Sajnos gyanus, hogy itt a P-hacking tipikus esetet latahatjuk, ami fertozik az igazi tudomanyt...
    "This is done by performing many statistical tests on the data and only reporting those that come back with significant results"

    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.01.22. 20:43:09