• t_robert
    #4
    Amúgy talán meglepő, de pont a klima változás miatt létezik ma emberi civilizáció.
    Kellett hozzá az, hogy nagyjából 20-22 ezer évvel ezelött elkezjük kiolvadni az utolsó jégkorszakból. elöbb lassan majd az utolsó 14 ezer évben intenzivebben. Ez tette lehetővé hogy több 10 millió négyzetkilométernyi területről húzódjon vissza az olvadó jég és váljon használható területté az emberiség számára. Új nagy termékeny területeket kialakítva. Amlyen aztán lehetővé vált a kisszámű leginkább vándorló embercsoportok letelepülése, majd mezőgazdasági termelésbe és állattartásba fogni, majd ezeken a terkeny területeken társadalmakat, birodalmakat létre hozni, Indus völgye, kína, egyiptom mezopotámia közel kelet, európa....... ha még ma is jórészt hó és jég takarná el a sarkoktól az egyenlítő fele haladva sok ezer kilométernyi területet akkor vélhetően ma is 2-3 millió ember létezne 16756 kis csoportban permbe bugyolálva barlangok mélyén és időnként mamutokat kergetnénk a hómezőn. Vagy a barlangi medve minket sérelmezve, hogy szemet vetettünk a barlangra. :) Technikai produktumonk csúcs az volna, hogy pár barlang falára felrajzolták volna elvi koncepcióként már a kereket. A megvalósitás még váratna, mert méteres hóban nehezen gurul a kerék. :) Lehet, hogy a szánkó civilizációja lennénk. :) Mivel a jégkorszakok ciklikus jelenségek gyakran 250-300 éves periodusokban. Több benne a tökig befagyás ideje,, mint a strandoló időszak. ngayjából jön egy befagyási időszak 1-2 10 ezer évni átmenet a jég a sarkoktól megy lefele az egyenlitőig és egy igen jelentős rész befagy.(hógolyó föld elmélet). aztán vacogunk vagy 150 ezer évig. aztán elkezdünk kiolvadni 20-30 ezer év alatt. majd jön 40-50 ezer év úszoda és strandolás. Napozás a tenger parti fővényen és szörfözés a vizparti páfrányok mellett... :) majd elkezdünk lehülni és visszafagyni. ezt úgy 250-400 ezer éves ciklusokban. az elmúlt 2-3 millió évben kimutaható ciklikuság a anktartiszi jégtakaróba végzett több ezer méteres furásokból vett jégmintákból(melyek tárolják a klima változásait. megörizve az időjárás és a környezet nyomait az évről évre lerakodó és olvadó hórétegekben) Tisztán látszik a jégkorszakok ciklikussága.
    Amúgy klima hiszti helyett meg kéne érteni, hogy bármit teszünk nem lehet megváltoztatni a kiolvadást. legfeljebb lassithatunk rajta mérsékelve a saját hatásunkat Bármit is teszünk nem fog megállni egy 20 ezer éve tartó folyamat.
    Na persze lehetnénk éppen a ciklus egy olyan időszakában, amikor még 100 ezer évig be vagyunk fagyva a hóba és a jégbe. Így nem létezne ma emberi civilizáció.
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.01.22. 10:56:29