• defiant9
    #60
    "bármelyik gyártó szinte általánosan lexarhatja a termék újrahasznosításának rendszerét"
    Vegyük észre hogy itt kerültél végképp ellentmondásba azzal amit eddig hangoztattál hogy a topic címe csak a ’szarnak egy pofon’ és az újrahasznosítást kell EU-s szintre emelni (ami valójában a teljes EU műanyag kibocsájtásra vetítve még a fejlettebb országokban is relatíve alacsony szinten van (Németország: 15%))

    "Szal érted már talán mi a gondom, nem az hogy rendszert visznek a zacsizásba, hanem hogy láthatólag másba nem annyira."
    Nem értem. A legjobb műanyaghulladék az ami nem is keletkezik, ez igaz Kínára, Indoéziára és igaz az EU-ra is. A topic címe egy helyes irányt ír le. Az eldobható zacskó, szívószál, pohár, stb. a leginkább fájdalommentesen betiltható elemek. Más esetén te is csak a problémát tudod sorolni, nem a jó megoldást, és ez nem véletlen. Tipikusan nincs olcsó alternatív megoldás, mélyebben a zsebbe kell nyúlni.
    Jelenleg aTesla is a kiöregedő pakk-okat Kínába hajóztatja, de komoly R&D pénzeket tesznek a nevadai gigafactory-s újrahasznosítási eljárásba. Ez egyébként ismét csak egy olyan megkülönböztető pont tud majd lenni ami a jövő elektromos autó gyártói közt technológiai/piaci előnyt adhat.
    Shenzhen-headquartered battery materials producer GEM has established 16 recycling industrial parks in over 10 provinces in China. The company recycles about 5,000 tonnes per year of cobalt, and about 10,000 tons of nickel. In 2019, GEM is expected to produce about 80,000 tonnes of battery precursor materials.
    A világ líthium újrahasznosításásnak nagy rézse Ázsiában ezen belül kétharmada Kínában történik, úgyhogy ilyen aspektusból is érdekes hogy akkor ki is aki az EU-ban hátradőlhet mert 'előrébb' jár. Magas kobalt/líthium árakon látszólag nem lesz gond a gazdaságos újrahasznosítás, de a kitermelés most gyorsan bővült(az árak csökkentek) és az előrejelzések szerint 5 éves távlatban megtöbbszörözödő igény esetén sem lesz gond termelési oldallal, a jövőbeli árakat viszont senki nem ismeri.