• defiant9
    #33
    Szokásos pampogás érdemi megoldásjavaslat nélkül.
    Egyébként meg szűklátókörűség csak az óceánok szennyezésére fókuszálni, a kínaiakat szerintem jobban is zavarja a határaikon belül maradó szemét.
    Sajnos az eldobált csomagolóanyaggal az a gond hogy a sutyerákok el fogják dobálni teljesen mindegy miből van, nem nagyon fognak újrahasznosításra kerülni(hacsak össze nem szedjük utánuk), hiába látja a kulturáltabb réteg hogy ez szükséges. Ellenük nincs más megoldás mint a környezetet kevésbé terhelő csomagolóanyag, tahó kezébe nem adunk sem műanyag zacskót, sem evőeszközt, és lehetőleg PET palackot sem. Sajnos nincs bunkóságot igazoló igazolvány ami alapján a meki/hypermarket eladó csomagolóanyagot tudna választani így mindenki drágább papír alapú 'szívószálat' kap, papír zacskókban. A következő lépés szerintem a kisebb PET palackok tiltása és alura cserélése lenne, aminek az előállítása ugyan több energiát igényel, de sokkal nagyobb arányban hasznosul újra és a folyó is jóval kisebb mértékben úsztatja. E felett következő mérettartomány tipikusan a literes tej/nagyobb üdítőital/ásványvíz csomagolása, itt van full plastic és karton(belül alu/plastic réteg ami miatt nehezebben újrahasznosítható), tejnél egyes országokban üveg is elterjedt. És itt már látszik is hogy nincs tökéletes megoldás, minden anyag mellett van pro/kontra érv.
    Vezérelvként még mindig a sutyerákokból indulnék ki aki bármit eldob amit a kezébe kerül, műanyagot nem szabad a kezébe adni, üvegnek minimális a környezetkárosító hatása, eldobva/széttörve is de évmilliók alatt sem bomlik le, alunak is kicsi és a legjobban ezt éri meg összeszedni, a multilayer-es tetrapack-ot a kicsi co2 footprint ellenére kevésbé támogatnám, mert 70%-a ugyan papír de mikroműanyag marad utána is. Amit én szabályozóként előírnék hogy bárki plasztikot tesz a csomagolóanyagába az nagy %-ban újrahasznosított legyen, a %-ot meg lehet emelni idővel, ezzel közvetve drágítva a szemetelést. A plasztik csomagolás még sokáig marad velünk, az arányát tudjuk csökkenteni.