• szivar
    #77
    Az a baj, hogy ez nem magyar sajátosság. Azért említettem a téeszeket, mert akkor még nagyjából közelített egy modern és fenntartható földmérgeléshez a termények előállítása. Ma már akarat sincs arra, hogy a föld 'termőerejét' megóvják. Sem nálunk, sem máshol. Hatalmas monokultúrák, 'beszűkült' fajok (errefelé repce, búza, kukorica, napraforgó és ennyi).

    A vegyszereknek köszönhetően a beporzó rovarok egyedszáma is jelentősen csökken (Németország, Amerika, Franciaország - csak hogy a kisebb országokat is megemlítsem).

    Európában átlagosan 16-szor gyorsabban merül ki a termőföld, mint amennyi új keletkezik. Bunkóciában ez az arány huszonegyszeres. Ezen a jelenségen nem segít a műtrágya. Továbbá a CO2 kibocsátásnak az egynegyedét teszi ki a mezőgazdaság által elpöfékelt cucc (ebbe még nincs belesaccolva a műtrágyagyártás).