• szivar
    #69
    Ezt nehéz megállni. Ha már kenyér, akkor legyen kövér. Akkortájt egy-egy régiót egy-egy pékség látott el kenyérrel, nem ötven-száz kispékség, mint jelenleg. Energiahatékonyság tekintetében az ilyen centralizált termelés praktikus. Viszont... Azon kívül, hogy mindenki lesz@rt mindent, ha elromlott valami, esetleg 'rendkívüli' volt az időjárás, akkor az fennakadást okozhatott a gyártásban és a kiszállításban. Mivel nem volt mivel és kivel versenyezni, így maradt az "eszi, nem eszi, nem kap mást" effektus. Más iparágak esetében is ezen felállás uralkodott.

    A termelő szövetkezetek létezésével felénk sokkal közelebb állt a mezőgazdaság a fejletti nyugathoz, mint jelenleg. Azóta a maszekok kivágatták a talajeróziót megakadályozandólag meghagyott||telepített erdősávokat, beszántották a belvízelvezető csatornákat. A műtrágyahasználat nem KNP mérésekre hagyatkozik, hanem az ahs szabványra. Vidéken az állattartás konvergál a nullához, így ennyit a szerves trágyákról. A szerves trágya mellőzése és a műtrágya ész nélkül való használata elősegíti az édesvíz készletek tönkremenetelét. Jelen pillanatban nem fenntartható a földművelés, ha minden az elkövetkezendő 50 éves terv szerint alakul, akkor nem lesz már termőföld sem - szó szerint nem lesz.

    Lehetne még ragozni, de alapvetően nem az alapelvvel van a baj (lsd.: termelőszövetkezet), hanem a kivitelezéssel, amit annak idején a hűséges elvtársak oldottak meg okosba'. Java részt most már milliomosok vagy milliárdosok, s ugyanígy folytatják a "hagyományőrzést"...