• TokraFan
    #51
    Ilyen hosszú írásokat ezek a tagok nem fognak végigolvasni...
    idéznék hát nekik belőle egy -véleményem szerint- tömör és lényegretörő részletet, hátha azt sikerül felfogniuk és összekapcsolni a cikkben említettekkel...

    "A tőkés esetében érdemes megkülönböztetni a piaci vállalkozót és a politikai vállalkozót. A piaci vállalkozó az, aki vagyonára a fogyasztók kiszolgálásával tett szert: olyan terméket vagy szolgáltatást talált ki, gyártott le és juttatott el a társadalom többi tagjához, amelyért az emberek önként fizettek, azaz amely valóban növelte a társadalmi jólétet. A politikai vállalkozó ezzel szemben az Államot használta fel vagyona megszerzéséhez: az Állam piaci szabályozásokon át kitaszította versenytársait a gazdaságból, vagy esetleg állami megrendeléseken át ömlesztette az adóztatással elkobzott pénzt a politikai vállalkozó zsebébe."

    Persze abban igazuk van, hogy nem minden piaci szereplő fedhetetlen, és néha ez a két vállalkozói forma crossover-ezik egymással, nagyjából ezt hívjuk korrupciónak. Amikor a piaci vállalkozó a politikai kapcsolatain keresztül jut hozzá azokhoz a (köz)pénzekhez, melyekből normál esetben csak a politikai vállalkozó szokott lopni. A probléma az, hogy bár ezek az esetek nyilván szem előtt vannak mivel zeng tőlük a média, azonban a valóságban csak a cégek egészen elenyésző részét képezik, a többi -a többség- becsületesen működik. Csakhát jönnek az M1-en nevelkedett prollerek, és kollektivizálnak agyatlanul ahogy szoktak...jellemzően vallásosak egyébként, tehát a tények és bizonyítékok nem szokták érdekelni őket.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.01.09. 02:26:26